LSV: Vratiti jezik društvene sredine u škole

"Izučavanje jezika tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, umnogome je doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica”

22. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Ministarstvo prosvete da prilikom usaglašavanja Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja sa predstavnicima stručne javnosti, unese i odredbu kojom se jezik društvene sredine vraća kao obavezni izborni predmet u nastavi, barem u osnovnim školama u Vojvodini.

LSV je u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika podsetio da već tri godine zahteva da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole.

“Smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica”, naveo je u saopštenju funkcioner LSV Aleksandar Marton i dodao da je tu inicijativu podržao prethodni ministar prosvete Srđan Verbić.

Dodao je da je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda.

Podsetio je i na činjenicu da je Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika.

“Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti”, rekao je Marton.

Upozorio je na činjenicu da pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere i dodao da je veoma važno da MUP Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga