71 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma

Na ovaj dan 1944. godine okončana je okupacija nakon Drugog svetskog rata

23. okt 2015

Polaganjem venaca na spomen obeležja, svečanom akademijom SUBNOR-a i dodelom Oktobarske nagrade, danas se obeležava Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma.

Na ovaj dan 1944. godine okončana je okupacija nakon Drugog svetskog rata tako što su jedinice Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda ušle u grad i ugrozile okupatore, a grad je proglašen Gradom herojem.

Svečanom akademijom SUBNOR učesnici se svake godine podsećaju na tekovine antifašističke borbe i oslobođenja Novog Sada nakon četiri godine razaranja, bombardovanja i velikog zločina počinjenog tokom Novosadske racije.

Ovim povodom na svečanoj sednici Skupštine grada Novog Sada dodeljena je i Oktobarska nagrada, koju su ove godine dobili Kolo srpskih sestara eparhije Bačke, JKP „Gradsko zelenilo“ i kulturni radnik Ismet Atić.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom 23. oktobra na dana oslobodjenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Takođe, gradski čelnici su dodelili i Novembarsku povelju, koja je pripala maturantu Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Stefanu Velji, direktoru Gradske biblioteke Draganu Kojiću i humanisti Goranu Crnojeviću.

Novembarska povelja povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad, i 25. novembra iste godine, kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Baccke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oktobarska nagrada i Novembarska povelja najviša su priznanja koja dodeljuje grad Novi Sad za dostignuća u različitim oblastima.

LSV: Novi Sad pokazao da neće dopustiti fašistima da dignu glavu

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu čestitao je danas svim Novosađanima 71. godišnjicu oslobođenja grada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Nikada nećemo zaboraviti sve antifašiste koji su u borbi za oslobođenje dali svoje živote i koji su zaslužni za to što danas živimo u slobodi“, navodi se u saopštenju novosadskih ligaša.

U njemu se dodaje i da je Novi Sad u nekoliko navrata, a najdirektnije 7. oktobra 2007. godine, pokazao da ceni te žrtve i da neće dopustiti fašistima da dignu glavu.

„Novi Sad je bio i biće dovoljno jak da spreči da ikada više na njegovim ulicama ponovo bude fašista“, piše u saopštenju novosadske LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga