7. IN_TREШ festival u Pančevu

Osim takmičarskog programa za najbolji treš film, Festival obuhvata i radionicu na kojoj polaznici stiču osnovna znanja o filmu

19. dec 2013

Festival kratkog amaterskog omladinskog filma “IN_TREШ” biće održan sedmi put od 20. do 27. decembra u novootvorenoj dvorani “Apolo” Doma omladine u Pančevu, a gotovo do same završnice moguće je na njemu učestvovati.

Konkurs za najbolji kratki treš film u trajanju do dva minuta otvoren je do 26. decembra u podne, a moguće je poslati radove snimljene aparatom, telefonom, kamerom, bilo čime… Tema je slobodna, a jedino je bitno da naslov počinje ili se završava slovom “Š”.

Nema ograničenja u broju filmova jednog autora. Biće uzeti u obzir i filmovi duži od dva minuta ukoliko žiri proceni da su posebno kvalitetni.

Biće dodeljeno pet nagrada, od kojih je prva digitalna video HD kamera, druga digitalni foto-aparat, treća eksterni hard disk, četvrta veb kamera i peta USB stik. Biće dodeljeno i plastično cveće, nepotrebne knjige i još mnogo besmislenih treš nagrada, najavili su organizatori Festivala “IN_TREШ” koji je nastao 2007. godine radi motivisanja mladih ljudi da kreativno deluju u mediju koji im je u današnje vreme vrlo dostupan, a to je video materijal.

Osim takmičarskog programa za najbolji treš film, Festival obuhvata i radionicu na kojoj polaznici stiču osnovna znanja o filmu.

Svi filmovi prijavljeni na konkurs i nastali na radionici prikazuju se završne večeri, kada se svečano dodeljuju nagrade žirija, kao i nagrada publike. Festival počinje izložbom treš i kič likovnih radova, filmskim maratonom izabranih radova sa dosadašnjih šest izdanja i retrospektivom svih filmova majstora treša Marka Backovića.

Za 25. decembar najavljena je projekcija hrvatskog treš filma “Etida” (2010) Luke Hrgovića i dokumentarnog filma “Etida – making of”.

Od 20. do 27. decembra u Domu omladine Pančeva trajaće radionica treš filma, a zainteresovani za učešće mogu se prijaviti na adresu intresh6@yahoo.com.

Polaznici će naučiti kako da snime i montiraju treš film i dobiti još niz korisnih saveta (režija, montaža, scenario, kadar, kamera, švenk i far, projekcije, sinopsis, ideja, improvizacija, rampa, rasveta, kontra radnja, ritam…) koji ih mogu, a i ne moraju interesovati kada snimaju treš film.

Filmovi nastali na radionici biće prikazani na završnoj večeri “In_Treш” festivala, na kojoj će biti dodeljene nagrade, uz štampanje majica i veliku treš feštu sa nastupima benda iznenađenja u pauzama.

Nova dvorana “Apolo” Doma omladine Pančevo zauzima 700 kvadratnih metara prostora u Ulici Maksima Gorkog 6, a sastoji se od velike dvorane, galerije, hodnika, posebno izolovanog prostora za izvođače i sanitarnog čvora. Reč je o klimatizovanom, bezbednom i moderno uređenom prostoru u kome će se organizovati koncerti, pozorišne predstave, izložbe, projekcije filmova, književne večeri, programi za decu, obrazovni i informativni sadržaji za mlade, programi koji podržavaju amaterizam i razvoj aktivizma mladih. Ukupni troškovi renoviranje iznosili su oko 21 milion dinara.

Sajt “IN_TREШ” festivala je www.intresh.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga