AOM: Tasovac vrši pritisak na komisiju i obesmišljava konkurse

Pritisak ministarstva na komisiju da promeni odluke i pokušaj otvaranja Pandorine kutije

05. jul 2016

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je danas da je iznenađena i zabrinuta zbog nedavnih istupa Ministarstva kulture i informisanja i ministra Ivana Tasovca, u kojima se navodi da ministar može „sam, bez konsultacija sa članovima konkursne komisije da izmeni njihovu odluku“.

“Takav stav obesmišljava koncept i smisao konkursnog sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi i svrhu postojanja stručnih komisija za ocenu kvaliteta predloga medijskih projekata”, naveo je AOM u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da takvo tumačenje ministarstva samo “daje vetar u leđa” organima upravljanja na svim nivoima, koji su već počeli da predloge konkursnih komisija posmatraju kao savetodavne, umesto kao obavezujuće, i da novac građana raspodeljuju po svom nahođenju, bez jasnih i javno obrazloženih kriterijuma.

“Ministarstvo ovakvim tumačenjem zakona i podzakonskih akata sputava ostvarenje javnog interesa u sferi javnog informisanja, čemu je osnovni garant upravo stručnost i nezavisnost komisija koje odlučuju o raspodeli novca za medijske projekte. Umesto da radi na jačanju integriteta i stručnosti konkursnih komisija, Ministarstvo kulture i informisanja njihovu ulogu svodi na protokolarnu”, piše u saopštenju.

AOM je ocenio da dodatnu zabrinutost izaziva i odluka ministra Ivana Tasovca da traži dodatna „pojašnjenja“ od članova stručne komisije za elektronske medije samo dan pred istek roka za objavu konačnih rezultata konkursa, iako je stručna komisija svoje obrazložene predloge dostavila pre više od mesec dana i dodatno ih elaborirala na zahtev ministarstva.

“Ovo može da se shvati samo kao pritisak ministarstva da komisija promeni svoje odluke ili kao priprema terena da se njihove odluke ponište u skladu sa potrebama vlasti”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga