NUNS, NDNV, LP i ANEM: Gradonačelnik Kragujevca svesno ugrožava lokalne medije

Radomiru Nikoliću dopada se jedino Radio-televizija Kragujevac, koju grad izdašno finansira

12. juna 2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija Lokal pres (LP) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) optužili su danas gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da svesno ugrožava opstanak lokalnih medija u tom gradu.

Oni su u zajedničkom saopštenju za javnost zatražili od gradskih vlasti da što pre raspišu konkurs za projektno sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja.

Nikolich je prekjuče u razgovoru sa predstavnicima navedenih udruženja rekao da u gradskom budžetu nema novca za medije, iako su za to planirana sredstva u iznosu od 80 miliona dinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja su podsetili gradonačelnika da je više puta javno obećao da će konkurs biti raspisan, kao i da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji ne sufinansira medijske projekte, iako je na razne načine, na netransparentan način, grad izdvojio desetine miliona dinara za Radio-televiziju Kragujevac (RTK), diskriminišući tako ostale lokalne medije.

Optužili su Nikolića da lično ignoriše medije, izuzev RTK, i tako najdirektnije ugrožava pravo građana na svestrano informisanje.

“Gradonačelnik je u razgovoru sa kragujevačkim urednicima i novinarima i predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, pored namernog ignorisanja zakonskih obaveza, demonstrirao i zabrinjavajuće nepoznavanje medijske legislative, kao i potpuno odsustvo svesti o ulozi medija u društvu i demokratskim procesima”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga