Nagrada Biće i jezik dodeljena Stefanu Janjiću

Godišnja nagrada Zavoda za kulturu Vojvodine Biće i jezik za 2016. godinu dodeljen Novosađaninu Stefanu Janjiću za esej "Svodljivost i fraza"

24. mar 2016

Na osnovu Konkursa koji su Zavod za kulturu Vojvodine i Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića raspisali 11. februara 2016. godine, žiri u sastavu Radmila Gligić, Filip David, Alpar Lošonc, Svetislav Jovanov i Aleksandra Đurić Bosnić, nakon uvida u 23 prispela rada, većinom glasova doneo je odluku da se godišnja nagrada Biće i jezik za 2016. godinu dodeli Stefanu Janjiću za esej Svodljivost i fraza.

„Esej Stefana Janjića, pisan suptilnim i samosvojnim književno-filozofskim stilom, upečatljiv stepenom erudicije, jasnom pojmovnom artikulacijom i otvorenom autorskom vizurom, upravo konstantinovićevski nastoji da da doprinos dekonstrukciji i poništavanju klišea, fraza i stereotipa u egzistenciji, mišljenju i pisanju“, navodi se u saopštenju žirija.

Stefan Janjić rođen je 1991. godine u Bačkoj Topoli. Osnovne studije novinarstva završio je 2014. kao najbolji student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Godine 2015. upisuje Interdisciplinarne doktorske studije u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Dvostruki je dobitnik Izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu za naučni rad, a 2015. godine dobio je i NIN-ovu stipendiju za roman u nastanku.

Zavod za kulturu Vojvodine dodeljuje nagradu Biće i jezik u cilju podsticanja i afirmisanja otvorenog esejističkog pristupa filozofskim, sociološkim i kulturološkim aspektima savremene društvene prakse i kulturnih modela.

Nagrada se sastoji od novčanog dela u iznosu od 100.000,00 dinara, uz publikovanje nagrađenog eseja u časopisu Interkulturalnost.

Nagradu Biće i jezik će u utorak, 12. aprila 2016. godine u 12 časova u Zavodu za kulturu Vojvodine u Novom Sadu uručiti Latinka Perović, predsednica Saveta za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, na prigodnoj svečanosti.

(RTV/Autonomija, Foto: O radio)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga