64 miliona dinara za sanaciju šteta od majskih poplava

Najviše sredstava, odnosno 30 miliona dinara, Pokrajinska vlada dodelila je opštini Šid i naročito naselju Jamena

08. dec 2014

U Sremskoj Mitrovici su danas potpisani ugovori, kojima je bespovratno raspoređeno 64 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za saniranje šteta od poplava u tom gradu i opštinama Šid, Irig, Beočin i Pećinci.

U saopštenju Pokrajinske vlade, čiji su predstavnici potpisali ugovore sa lokalnim samoupravama, navodi se da je na osnovu posebnog pokrajinskog  Programa obnove i pomoći opštinama i građanima pogođenim poplavama na teritoriji Vojvodine, formiran budžetski fond od 64 miliona dinara za ovu namenu, jer lokalne samouprave nisu mogle sopstvenim sredstvima da saniraju štete.

Obim šteta na imovini stanovnika i na poljoprivrednim gazdinstvima, procenjeno je, zahteva angažovanje svih nivoa vlasti, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sredstva iz pokrajinskog budžeta namenjena su za otklanjanje posledica poplava u oblasti javne i komunalne infrastrukture, na školskim, sportskim i objektima kulture, na atarskim putevima. Deo sredstava dodeljen opštini Šid, objašnjava se, namenjen je za otklanjanje posledica poplava na poljoprivrednim usevima, kroz pomoć individualnim gazdinstvima za jesenju i prolećnu setvu, a deo sredstava upućen je kao pomoć stanovnicima Jamene u robi i uslugama.

U saopštenju Pokrajinske vlade se ističe da je najviše sredstava, odnosno 30 miliona dinara,  dodeljeno upravo opštini Šid i naročito naselju Jamena, koje je bilo poplavljeno. Za saniranje šteta, Sremskoj Mitrovici je dodeljeno 15 miliona, Irigu osam miliona, Beočinu šest miliona i Pećincima pet miliona dinara.

„Bili smo u pravu što smo godinama ulagali u vodoprivredu“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić. „Zahvaljujući tome, imali smo dobre rezultate tokom majskih poplava, jer imamo vitalan i stabilan sistem za odbranu od poplava“, rekao je on.

Pajtić je ocenio i da 64 miliona dinara nije dovoljno da se reše svi problemi, posebno u Jameni, koja je pretrpela najveće štete, ali da Pokrajina daje svoj maksimum u tome, kao i da u potpunosti podržava rad Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja u obnovi i izgradnji stambenih objekata. „Kada se radi o ovakvim situacijama, solidarnost je iznad svega“, poručio je Pajtić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški najavio je da će resorni sekretarijat u narednoj godini raditi na dva mogućnosti. Kako je rekao, prva se odnosi na mogućnost otvaranja posebne kreditne linije za stanovnike Jamene i zasnivanje plasteničke proizvodnje i kontrolu kvaliteta poplavljenog zemljišta, a druga je izrada programa rada „Voda Vojvodine“ i ulaganje značajnih sredstava u vodoprivrednu delatnost.

Bogaroški je najavio ugovor vredan 350 miliona dinara za sanaciju nasipa na Savi. On je danas obišao i nasipe na Savi kod Starog mosta, gde je u maju bilo kritično, i sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća  „Regulacija“, „Hidro-Srem“ i „Sava“ razgovarao o mogućim rešenjima vodoprivredne zaštite, kako bi se naselja zaštitila od izlivanja Save i njenih pritoka.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović se zahvalio na dosadašnjoj pomoći i ukazao da je neophodno, u skladu sa zakonom, raditi na utvrđivanju nasipa i drugih vodoprivrednih objekata na Savi, kako bi situaciju kakva je bila u maju  dočekali spremni.

Vojvodinašume dale ogrev stanovništvu Jamene

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ obezbedilo je oko 1.300 kubika ogrevnog drveta vrednosti tri miliona dinara, kao pomoć stanovnicima Jamene, sela u opštini Šid, koje je pretrpelo veliku štetu tokom majske poplave.

Jamena PoplaveJednočlanim i dvočlanim porodicama obezbeđena su do tri kubna metra drva, a porodice s više članova dobiće do pet kubnih metara.

Direktorka „Vojvodinašuma“, Marta Takač izjavila je da je ovo preduzeće i samo pretrpelo velike štete od poplava, jer je pod vodom bilo 27 hiljada hektara najvrednijih šuma kojima gazduje to preduzeće.

„Vojvodinašume“ su pomogle i svojim zaposlenima koji žive u Jameni, a svi iz preduzeća su dali novac i tako pomogli da se deset njihovih kuća renovira i jedna izgradi, rekla je Takač.

U saopštenju pokrajinske vlade se navodi da se pomoć stalno upućuje u Jamenu, a danas je dopremljeno i 18 tona brašna i 400 paketa hrane i sanitarnog pribora, vrednosti 1,6 miliona dinara.

Od maja do danas stanovnicima Jamene je preko Direkcije za robne rezerve Vojvodine upućena pomoć u vrednosti većoj od 10 miliona dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga