63. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Očigledno je da je nedostatak novca za produkciju dodatno podstakao autore predstava da kreativnošću i snalažljivošću potraže nova, u velikoj meri zanimljivija rešenja

16. apr 2013

Uprkos finansijskoj krizi, vojvođanska profesionalna pozorišta ponudila su za 63. izdanje svog festivala gotovo 40 predstava, od kojih će šest biti prikazano u takmičarskom programu od 15. do 21. aprila u Kikindi, uz program predstava za decu, čija produkcija brojčano zaostaje za produkcijom za odrasle.

Selektor 63. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine Dušan Petrović sačinio je izbor od 38 predloženih predstava, koje u velikom broju, kako je naveo u obrazloženju selekcije, odlikuje traganje za savremenim izrazom i novim, neklasičnim formama.

Za selekciju predstava za decu prijavljeno je samo sedam ostvarenja, a pet ih je odabrano za festivalski program.

Festival počinje predstavom “Opera ultima” Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), u režiji Kokana Mladenovića.

Novosadsko pozorište učestvuje i predstavom “Rosmerholm” Henrika Ibsena, u režiji Anke Bradu, a biće izveden i “Grad demona”, koprodukcija Pozorišta Kostolanji Deža iz Subotice i Udruženja MASZK, u režiji Andraša Urbana, “Galeb” Antona Pavloviča Čehova, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Tomija Janežiča, te “Čudo u Poskokovoj Dragi” Narodnog pozorišta iz Subotice, u adaptaciji i dramatizaciji Maje Pelević i režiji Snežane Trišić. Somborsko Narodno pozorište izvešće “Čarobnjaka” Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića.

U čast nagrađenih, domaćin Festivala – Narodno pozorište Kikinda, izvešće 21. aprila Volterov komad “Slučaj Kandid”, u adaptaciji i režiji Anđelke Nikolić.

Prema rečima Petrovića, produkcija predstava za odrasle u protekloj sezoni zanimljiva je na više načina.

Pozorišta su uglavnom angažovala reditelje mlađe ili srednje generacije, kao i reditelje iz regiona. Izbor tekstova je takođe bio raznolik: od klasike, preko dela savremenih autora, sve do autorskih projekata koji se mogu označiti kao dokumentarističko ili verbatim pozorište. Ipak, najznačajnija odlika sezone, prema mišljenju Petrovića, jesu traganja za novim formama.

Očigledno je da je nedostatak novca za produkciju dodatno podstakao autore predstava da kreativnošću i snalažljivošću potraže nova, u velikoj meri zanimljivija rešenja.

Zbog utvrđenog kriterijuma da u selekciju ulazi samo šest predstava, neka vrlo uspela ostvarenja neće biti viđena, ali se Petrović nada da će se te predstave naći u selekcijama nekih drugih festivala.

Kao ključan kriterijum za konačan izbor predstava, Petrović je naveo autorsku inovativnost.

Selekcija predstava za decu obuhvata “Bajku o vitezu bez konja” Pozorišta mladih iz Novog Sada, u režiji Jaroslava Antonjuka, “Dah” Dečjeg pozorišta Subotica, u režiji Veselke Kunćeve, “Ružno pače” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, u režiji Irene Tot, “Tigrić Petar” Dečjeg pozorišta Subotica, u režiji Vereša Andraša i “Marko Kraljević” Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Aleksandra Božine.

Sajt Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine je http://zppv.org, a program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga