60 godina Anonimnih alkoholičara u Nemačkoj

Izdrži bar jedan dan bez flaše, to je prvi savet Anonimnih alkoholičara kada u svoj krug primaju novog člana. Već decenijama se bore protiv zavisnosti od koje pati više od milion Nemaca

03. nov 2013

U poseti smo jednoj grupi Anonimnih alkoholičara (AA). Kristijan je pre pet godina prvi put sebi rekao „Samo jedan dan, samo 24 sata bez alkohola.“ Tada je bio na dnu, u bolnici sa teškim oboljenjem pankreasa. Potom: detoksikacija, terapija, rehabilitacija. „Ipak, za mene su anonimni alkoholičari bili najvažniji“, kaže Kristijan koji bar jednom nedeljno dolazi na sastanke. Međusobno se nazivaju „prijateljima“, prava imena ne govore. Svako sam odlučuje šta želi da kaže o sebi.

Sede za velikom stolom, … kafa, čaj, voda, koliko ko hoće. Napolju duva prvi jesenji vetar, unutra je prijatno. Svako može na miru da ispriča šta hoće, drugi slušaju, ne prekidaju. „Nisam mogao da zamislim da sedim za istim stolom sa alkohoIičarima. To mi je bilo odvratno. A sada mi je to super, stvarno se radujem svaki put kad sam ovde“ , kaže Kristijan.

Niko ne zna ko može da se pojavi na sledećem sastanku: gradonačelnik, komšija, zet … U svakom slučaju, to što se kaže na sastancima, ostaje tajna. „Anonimnost mi daje slobodu da otvoreno govorim o svojim osećanjima, negde drugde to ne bi bilo tako jednostavno“ kaže Kristijan.

Sve je počelo u SAD

Anonimni alkoholičari potiču iz SAD. Hirurg Bob Smit i trgovac na berzi, Bil Vilson, sastali su se 1935. kako bi razgovarali o svojoj zavisnosti. Vremenom je nastao čitav pokret koji su kasnije američki vojnici preneli i u Nemačku. Prvi sastanak je održan 1. novembra 1953.

Danas su AA jedna od najvećih grupa za samopomoć u Nemačkoj: 25.000 ljudi dolazi na sastanke jedne od 2400 grupa. AA postoje u skoro svim zemljama sveta, tačnije u 185 i imaju ukupno oko dva miliona članova.

I Matijas Luderer, lekar na Klinici za bolesti zavisnosti u Manhajmu, savetuje svakom alkoholičaru da ode na sastanak Anonimnih alkoholičara. „AA su pogotovu dobri za ljude kojima je potrebna jasna struktura i koji žele otvoreno da govore o svom problemu.“

On posebno pohvalno govori o programu AA koji se zove „12 koraka“: prvi korak je uvid da postoji zavisnost od alkohola, a poslednji, život u svakodnevici (bez alkohola) i širenje poruke drugim alkoholičarima. Praktični i duhovni saveti su rezultat iskustva drugih alkoholičara.

Život bez alkohola je moguć – i lep

Uprkos svemu, na sastanke AA dolazi sve manje zavisnika. „Mi smo to primetili, ali ne pravimo nikakvu reklamnu kampanju. Mi smo jednostavno tu, za one kojima smo potrebni“ – kaže Joahim koji je angažovan u AA.

„Od kako dolazim na sastanke, sve je krenulo na bolje“, kaže Kristijan. Dok je bio zavisnik, izdržavali su ga roditelji. Sada ima stalni posao i oseća se bolje nego ikada. Gleda zamišljeno kroz prozor, prosto ne verujući da je uspeo da se izvuče iz kandži zavisnosti od alkohola.

(Greta Haman/Dijana Roščić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga