57. Festival amaterskih pozorišta Srbije u Kuli

U okviru pratećeg programa, u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika Pavla Blesića uz poetsko-muzički program “Panonski kanconijer”

21. juna 2015

Kula je jubilarni, 50. put domaćin Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije, koji se održava 57. put od 19. do 27. juna, a počeo je predstavom “Ljubavno pismo” Koste Trifkovića, u režiji Dragana Ostojića i izvođenju Kulturnog centra Kula.

Osim iz te bačke varoši, na 57. Republičkom festivalu učestvuju i trupe iz Prokuplјa, Gornjeg Milanovca, Beograda, Smederevske Palanke, Stare Pazove i Kruščića.

Varoško pozorište “Histrion” iz Prokuplјa učestvuje predstavom “Bliži nebu” Želјka Hubača, u režiji Zorana Cvetkovića, Milanovačko pozorište izvodi “Jednočinke” Antona Pavloviča Čehova, u režiji Branka Kneževića, KOT Teatar pri KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda izvešće “Sumnjivo lice” Branislava Nušića, u režiji Slobodana Ž. Jovanovića, a Gradsko pozorište iz Smederevske Palanke “Tetovirane duše” Gorana Stefanovskog, u režiji Fuada Tabučića. Dramski studio KUD “Branko Radičević” iz Stare Pazove učestvuje komedijom “Večera budala” Fransisa Vebera, u režiji Aleksandra Bakoa, Pozorište “Janko Veselinović” iz Bogatića i AP Doma kulture Prnjavor pripremili su “Putujuće pozorište Rikoti” Alfreda Baldučija, u režiji Ivana Tomaševića, a Dramski studio “Luča” iz Kruščića izvešće “Veliku dramu” Siniše Kovačevića, u režiji Dejana Cicmilovića – najbolju predstavu na nedavno održanim 53. Susretima amaterskih pozorišnih društava Vojvodine u Staroj Pazovi koja je, uz tri kolektivne, dobila i sedam diploma za najuspešnija pojedinačna ostvarenja. Time je ušla u istoriju festivala dramskih amatera Vojvodine, pokrenutog 1961. godine.

Predstave u Kuli ocenjivaće žiri koji čine teatrolog Miroslav Radonjić iz Novog Sada, glumac Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić iz Novog Sada i reditelj Nemanja Savković iz Beograda, a odabraće tri najbolјe predstave i dodeliti diplome za najuspešnija individualna ostvarenja.

U čast pobednika, Fakultet umetnosti Priština sa sedištem u Zvečanu izvešće dramu “Porodične priče” Bilјane Srblјanović, u režiji Milana Plećaša i Nemanje Savkovića.

U okviru pratećeg programa, u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika Pavla Blesića uz poetsko-muzički program “Panonski kanconijer”.

Kula je, inače, jubilarni, 50. put domaćin Republičkog festivala dramskih amatera, na osnovu odluke Saveza amaterskih pozorišnih društava Srbije koji je u gradu Svetozara Markovića odlučio u proleće 1966. godine sa delegatima Skupštine opštine Kula da ta bačka varoš postane prestoni grad pozorišnih amatera Srbije. U Kuli je tako pre pola veka – u junu 1966. godine, održan osmi Republički festival amaterskih pozorišta Srbije.

I ovogodišnji pokrovitelј Republikog festivala je Opština Kula, koja je obezbedila sav potreban novac u iznosu od milion dinara, a organizatori su Savez amatera Srbije, KPZ Kula i lokalni Kulturni centar.

(B. Rakočević, SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga