55 godina Katedre za mađarski jezik i književnost

Katedra je matična institucija mađarskog jezika u Vojvodini

21. okt 2014

Na Katedri za mađarski jezik i književnost u Novom Sadu obeležena je 55. godišnjica osnivanja Katedre i 60. godišnjica postojanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

U spomen na prvog profesora i šefa Katedre, odlučeno je da se postavi tabla: „Sala Ervina Šinka” na salu broj 123.

Književna nagrada koja nosi Šinkovo ime ove godine je uručena pesnikinji Moniki Čik (Csík Mónika).

Eržebet Čanji (Csányi Erzsébet), šefica katedre je u svom obraćanju naglasila da je Katedra matična institucija mađarskog jezika u Vojvodini, da ima kohezivnu ulogu u kulturi i da formira identitet i u odnosu na druge nauke.

Ona je istakla potrebu za postojanjem Katedre, što dokazuje i 800 diplomiranih studenata Katedre. Dodala je, međutim, da je zbog zabrane zapošljavanja Katedra ostala bez bibliotekara, i to u biblioteci koja je jedna od najznačajnih hungaroloških zbirki u Vojvodini. S druge strane, nastavno osoblje će uskoro biti bogatije za jednog docenta, a od sledećeg semestra Katedri se priključuje i putujući lektor.

Katalin Gara, konzulka Generalnog konzulata Mađarske u Subotici je rad Katedre nazvala herojskom borbom i izrazila nadu da će nove generacije nastaviti tradiciju dugu pet i po decenija, dok je o važnosti pripadnosti mađarskoj naciji i o ulozi nastavnika mađarskog jezika koji su obrazovani u Novom Sadu, govorio Peter Silađi (Szilágyi Péter), predstavnik Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku.

Mihaj Njilaš (Nyilas Mihály), pokrajinski sekretar za obrazovanje i Janoš Deže (Dezső János), direktor beogradskog Kolegijum Hungarikuma (Collegium Hungaricum) su dodelili priznanja najboljim studentima.

Kao deo proslave nastavljena je serija manifestacija Katedre, pod nazivom Kontakt zona. Današnji gost je bio pisac i publicista Laslo Vegel (Végel László), koji je – između ostalog – evocirao uspomene vezane za Katedru za mađarski jezik i književnost.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga