Čanak: Ne umanjivati subvencije poljoprivrednicima

Paorima manje subvencije, Rusima najjeftinija rudna renta, a Crkva van PDV-a

22. dec 2014

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je danas od Vlade Srbije da prihvati amandmane te stranke na Predlog zakona o budžetu i “ispravi nepravde” prema poljoprivrednicima, odnosno da im ne umanjuje subvencije.

“Poljoprivreda je ove godine ostvarila rast od 1,5 odsto, što je uticalo na smanjenje ukupnog pada bruto društvenog proizvoda. Opet su vojvođanski paori izvukli BDP, a ukupna masa subvencija za poljoprivredu je umanjena za 10 odsto?!”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, umesto da se podrži poljoprivreda, koja beleži rast, njoj se umanjuju subvencije.

Čanak je rekao da je Srbija zemlja u kojoj se umanjuju plate i penzije, u kojoj se štedi na prosvetarima i poljoprivrednicima i u kojoj je početkom godine podignut i PDV na hranu i lekove, a istovremeno crkva i dalje ne plaća porez, rudna renta je i dalje najniža u Evropi i plaćamo posrednike u kupovini gasa.

“Ako građani moraju da osete uštede, nema razloga da uštede ne krenu i sa ove strane”, poručio je predsednik LSV, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

On je ocenio da Vojvodina, “u najboljem slučaju”, raspolaže sa onoliko koliko vrede dugovi gubitaških javnih preduzeća.

“Iz predloženog budžeta se vidi i da je 32 milijardi dinara određeno za plaćanja po garancijama za kredite koje su uzela državna javna preduzeća, Srbijagas i Galenika, što čini oko 250 miliona evra. Treba imati u vidu da, kada se iz pokrajinskog budžeta izuzmu transferna sredstva, Vojvodini ostaje 27,5 milijardi dinara”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, prihodi republičkog budžeta su 924 milijarde dinara, a sredstva kojima raspolaže Vojvodina, koja čini trećinu teritorije i stanovništva, su 30 puta manji.

“Rečju, Vojvodina, po ovom budžetu, vredi koliko gubitaška preduzeća koštaju državu u samo jednoj godini, a vojvođanski paori podižu BDP i zbog toga ih kažnjavaju umanjenjem subvencija”, kazao je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga