Josipović: Nema pomirenja bez pružanja satisfakcije žrtvama

Josipović ponovio podršku REKOM-u, Uzelac obećao i pomoć Vlade Hrvatske. REKOM podržala i evropska parlamentarka Tanja Fajon.

16. okt 2010

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je danas svoju podršku Koaliciji nevladinih organizacija iz regiona koja se zalaže za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Josipović je na otvaranju Sedmog regionalnog foruma za tranzicionu pravdu rekao da je ideja formiranja REKOM-a zapravo deo napora koju svi u regionu moraju da učine, kako bi žrtve dobile satisfakciju.

“Žrtve žude za pravdom i kod njih nema mržnje”, kazao je predsednik Hrvatske i ocenio da bez kažnjavanja krivaca za zločine i bez pružanja satisfakcije žrtvama neće biti pomirenja u regionu.

“Svaki zločin treba da bude rasvetljen, počinitelji moraju da budu kažnjeni, a žrtve zaslužuju satisfakciju”, poručio je Josipović i dodao da je glavna politika koju zagovara “politika pomirenja”. Prema njegovim rečima, u javnosti je vrlo čest slučaj da je fokus pažnje usmeren na počinitelje zločina, dok žrtve vrlo često ne dobijaju mesto koje zaslužuju.

I potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac podržao je danas inicijativu za formiranje REKOM-a. Uzelac je na Forumu rekao da Koalicija za REKOM može da računa na podršku izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Inicijativu je podržala i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon iz Slovenije.
Političku podršku inicijativi ranije su pružili i predsednik Srbije Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament. Otvaranju Foruma danas su prisustvovali i poslanici iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, kao i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Direktorica nevladine organizacije Dokumenta iz Zagreba Vesna Teršelič ocenila je da region bivše SFRJ nema budućnosti ukoliko ne budu utvrđene činjenice o ratovima iz devedesetih godina prošlog veka. “Činjenice o svim zločinima su naš put prema budućnosti, bez straha da će se zločini ponoviti”, kazala je Teršeličeva.

Ona je navela da se u regionu još uvek više od 15.000 osoba vode kao nestale, a da je u ratovima život izgubilo više od 120.000 ljudi. “Naša zajednička odgovornost je da utvrdimo činjenice o svim žrtvama ratova”, kazala je Teršeličeva i ocenila da danas ima više političke volje za formiranje REKOM-a nego ranije.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić objasnila je da je inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta kako bi se osnovalo telo koje će biti fokusirano na žrtve. “Mi želimo da utvrdimo činjenice, ne želimo da menjamo lične istine jer svako ima pravo na svoju istinu. Želimo samo da dobijemo interpretacije prošlosti koje će biti bazirane na činjenicama”, kazala je Kandićeva. Ona je ocenila da je “kultura saosećanja” sa žrtvama ratova uslov za demokratsku budućnost regiona.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da će biti srećan ukoliko se sada pokaže da su društva u regionu spremna na formiranje REKOM-a. Sabo je u veoma emotivnom izlaganju rekao da je i sam žrtva proteklih ratova. “Ja sam oprostio ali ne mogu zaboraviti. Kod žrtava nema mržnje, već samo patnja”, rekao je Sabo.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenio je da će se inicijativa “naći u sendviču” između političara koji ne bi da “uzburkaju” svoje izborne baze i velikog broja ravnodušnih građana.

Forum organizuje Koalicija za REKOM, koja će u junu 2011. godine vlastima u regionu predati predlog modela buduće komisije i milion potpisa građana iz regiona, koiji zahtevaju da se REKOM ustanovi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga