Ombudsman: Loša bezbednost dece na internetu

Decu u Srbiji praktično niko sistemski ne uči kako da se zaštite na internetu

11. feb 2014

U Srbiji ne postoje osnovni preduslovi a bezbednost dece na internetu, počev od neadekvatnih zakonskih sankcija do nepostojanja preventivnih mera, pokazalo je istraživanje koje je sprovela institucija Pokrajinskog ombudsmana.

Saradnik za odnose s javnošću u toj instituciji Oliver Muškinja rekao je na konferenciji za novinare da se u Srbiji još uvek na adekvatan način ne prepoznaju pretnje, uznemiravanje i iskorišćavanje dece putem društvenih mreža, SMS-a, MMS-a i informacionih tehnologija uopšte.

Prema njegovim rečima, u Strategiji razvoja informatičkog društva u Srbiji do 2020. godine uopšte se ne spominju deca.

Muškinja je podsetio da se u školama informatika izučava kao izborni predmet, što faktički znači da decu u Srbiji praktično niko sistemski ne uči kako da se zaštite na internetu.

Dodao je da je i saradnja roditelja i dece kada je reč o temi bezbednosti na internetu na niskom nivou, pre svega zbog toga što značajan broj roditelja ne zna mnogo o informacionim tehnologijama. „Imali smo slučajeve roditelja koji deci zabranjuju upotrebu interneta tako što sa sobom u sobu odnesu monitor ili tastaturu, kao i onih koji smatraju da je antivirusni program dovoljan za bezbednost dece na internetu“, naveo je Muškinja.

Prema njegovim rečima, ni provajderi internetskih usluga ne prepoznaju svoju ulogu u potrebi prevencije nasilja nad decom na internetu.

Pokrajinski ombudsman je istraživanje sproveo u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the Children. Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Vojvodine, kroz fokus grupe sa učenicima osnovnih škola, roditeljima, stručnjacima, predstavnicima centara za socijalni rad, policije, tužilaštava i nevladinih organizacija.

Istraživanje „Eksploatacija dece na internetu“ je prezentovano danas, kada se obeležava Dan bezbednog interneta. Dodatne informacije o zaštiti na internetu mogu se pronaći ovde.

 ombudsman internet

Ilić: Internet aktuelniji nego ikad u predizbornoj kampanji

Direktorica Centra za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina Snežana Ilić ocenila je danas da će u aktuelnoj predizbornoj kampanji u Srbiji političke partije više nego ikada ranije koristiti internet za agitaciju, a naročito društvene mreže, poput Fejsbuka (Facebook) i Tvitera (Twitter).

„Možemo očekivati mnogo demagogije i spinovanja putem interneta, a naročito putem društvenih mreža, što će verovatno doprineti ionako prisutnoj zbunjenosti birača“, kazala je Ilićeva na konferenciji za novinare povodom Dana bezbednog interneta, 11. februara.

Prema njenim rečima, „svaka iole ozbiljnija stranka“ ima svoj internetski tim i dobrovoljce koji komentarišu, lajkuju i spinuju.

Snežana Ilić je kažala da je, kada je u pitanju sajber prostor, ekstremna levica mnogo slabija od ekstremne desnice.

Miroslav Keveždi iz CRCD-a rekao je da su hrvatsku verziju Vikipedije (Wikipedia) preuzeli ekstremni desničari i upozorio da tako nešto može da se desi i u Srbiji.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović kazala je da u komentarima na različitim portalima često može da se nađe govor mržnje, ali se usprotivila ideji o zabrani komentarisanja, jer je sloboda govora „uvek na prvom mestu“. „Imate slobodu izbora: možete da idete na takve sajtove ali i ne morate. S druge strane, na različitim portalima mogu se pronaći krivična dela koja ne treba karakterisati kao govor mržnje, već kao podstrekivanje na nasilje, širenje međunacionalne mržnje i tome slično“, navela je Eva Vukašinović.

Ona je upozorila na činjenicu da Srbija još uvek nije ratifikovala Konvencijju o visokotehnološkom kriminalu, koju je Savet Evrope usvojio još 2001. godine.

Pokrajinski ombudsman sa đacima obeležio Dan bezbednog interneta

Pokrajinski ombudsman obeležio je danas Dan bezbednog interneta 11. februar, sa učenicima osnovne škole „Jožef Atila“ u Novom Sadu, sa kojima su razgovarali o bezbednosti dece i mladih na internetu. Predstavnici Pokrajinskog ombudsmana učenicima su objasnili osnovne pojmove vezane za eksploataciju dece na internetu i načine zaštite od ove pojave, a kroz kratak film pod nazivom „Imaš pravo da znaš“, predstavljen je i način kako deca mogu da se obrate ombudsmanu da bi zaštitila svoja prava. Dan bezbednog interneta inicirala je Mreža „Insafe” podržana od strane Evropske unije i okuplja više 30 zemalja sa ciljem povećanja bezbednosti dece i mladih na internetu. Ove godine taj dan se obeležava pod sloganom „Stvorimo zajedno bolji Internet”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga