42. NOMUS: Moćna eksplozija dobrog zvuka

Festival će otvoriti Vojvođanski simfonijski orkestar, kojim će dirigovati najuspešnijih pijanista današnjice Fredi Kempf iz Velike Britanije

11. apr 2017

Na podijumu Novosadskih muzičkih svečanosti umetnici će ovog proleća prvi put nastupiti u četvrtak 20. aprila, kada je u Sinagogi u 20 sati upriličeno otvaranje Međunarodnog festivala umetničke muzike i prvi koncert u okviru 42. festivala NOMUS. Praznik muzike trajaće do 28. aprila, a za devet festivalskih dana uživaćemo u 13 muzičkih, kao i muzičko scenskih, multimedijalnih projekata.

Osim što će se rafiniranoj novosadskoj publici predstaviti umetnici iz naše zemlje, evropskih zemalja i Izraela, NOMUS je i omaž „velikanu nad velikanima“ Ludvigu van Betovenu (210 godina je od njegove smrti), našem bardu Rudolfu Bručiju (stogodišnjica je od rođenja), Feliksu Mendelsonu (170 godina od smrti) i mnogim drugima.

Festival će otvoriti Vojvođanski simfonijski orkestar, kojim će dirigovati i biti solista jedan od najuspešnijih pijanista današnjice Fredi Kempf (Freddy Kempf) iz Velike Britanije. Festival otvara delo „Musica assoluta“Ljubomira Nikolića,stručnog saradnika na novosadskoj Akademiji umetnosti. Sledi koncert za klavir i orkestar br 3 u C –molu, kao i Simfonija br 5 u c-molu Ludviga van Betovena.

Svečano otvaranje pratiće i performans u kojem se, kako najavljuju organizatori – Muzička omladina Novog Sada – prožimaju i pretapaju različite umetničke forme, postajući jedinstveno delo. Nastup je osmišljen da savlada prepreku vremena i komunicira s vernom ali i novom publikom festivala NOMUS, sinkretizujući tradicionalne i savremene vrednosti.

Festivalski tim Muzičke omladine Novog Sada – umetnički direktor Marija Adamov, glavni i odgovorni urednik Milan Radulović i programski urednik Mia Doroški sa saradnicima, uveren je da će tokom trajanja ove manifestacije Novi Sad biti istinsko umetničko središte na međunarodnoj kulturnoj mapi, jer će ugostiti neke od najčuvenijih umetnika i ansambala svetske umetničke scene, kao i aktuelne pobednike s najčuvenijih evropskih i svetskih takmičenja. Dugom tradicijom, kao i sadržajem i kvalitetom, Nomus 2017. učvrstiće svoju poziciju kao jedne od najznačajnijih manifestacija koje su doprinele dobijanju titule Evropske prestonice kulture u 2021. godinu.

Drugog dana festivala u Sinagogi u 20 sati na programu je koncert Kamernog orkestra Anima Musicae iz Mađarske sa solistom Barnabas Kelemenom (violina). Na programu su dela Ivane Stefanović, Mendelsona i Čajkovskog.

Anima-Musicae, foto Muzicka omladina Novog Sada

„Svečulni tragovi svetlosti“ je svetska premijera multimedijalnog autorskog projekta Vladimira Labata Rovnjeva, koji će se održati u Srpskom Narodnom Pozorištu u petak 21. aprila od 22 sata.

Beogradska filharmonija nastupiće u subotu 22. aprila u Sinagogi u 20 sati, dirigent Uroš Lajovic (Slovenija), solista Stefan Dor (horna), Nemačka, a na programu su Betoven, Štraus i Bize.

U nedelju 23. aprila u Sinagogi u 20 sati pijanista Fredi Kempf izvodiće dela Čajkovskog, Prokofjeva i Rahmanjinova.

Arod, gudački kvartet iz Francuske predstaviće se izvođenjem kompozicija Mocarta, Hajdna i Mendelsona u ponedeljak 24. aprila u Gradskoj kući u 20 sati.

Sledi još jedna svetska premijera, solo koreodrama „O prihvatanju nesavršenosti“ (Posvećenje Stravisnkog) Miloša Sofrenovića u okviru njegovog novog ciklusa radova „Politika kretanja: O reintepretaciji moći“ . Projekat je realizovan u okviru rezidencijalnog programa Kulturnog centra MMF-a na Islandu. Program se održava u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu od 22 sata.

Utorak 25. april u Sinagogi od 20 sati nastupiće Simfonijski orkestar akademije umetnosti sa solistom Stefanom Milenkovićem izvodeći Bručija (Rondo giocoso), Čajkovskog (koncert za violinu i orkestar u D-duru) i Prokofjeva (simfonija br 7).

Koncert u sredu 26. aprila biće posvećen programu „Pevanje duha“ čiji su protagonisti: Katarina Jovanović ((sopran), Rita Kinka (klavir) i Branislav lečić (glumac), a izvodiće se muzika Betovena, Bramsa i Hajdna.

Glass duo Anai Arkadijus Safranić prirediće u sredu 26. aprila u Gradskoj kući od 22 sata nesvakidašnju doživljaj sviranja na čašama muzike Griga, Mozarta, Čajkovskog, Šopena, Pijacole…

Slovačko – austrijski čuveni Janoška ansambl četvorice muzičara iz muzičke porodice Janoška koji muziciraju već 250 godina – Roman violina), Ondrej (violina), František (klavir) i Julijus (kontrabas) nastupiće u četvrtak 27. aprila od 20 sati u Sinagogi.

NS Chamber Ensemble u Gradskoj kući od 22 sata nastupiće takođe u četvrtak izvodeći dela Betovena, Prokofjeva i Gunoa.

Ovogodišnji NOMUS zatvoriće Deutsche Kammerorchester Berlin, a solista na mandolini je Avi Avital iz Izraela. Posebna „poslastica“ za muzičke sladokusce je što će se zvuci retkog instrumenta – mandoline prvi put čuti na Novosadskim muzičkim večanostima. Na završnom koncertu u Sinagogi u petak 28 aprila u 20 sati očekuje se i prisustvo ambasadora Izraela i Nemačke, kao veliki gest i istinski pokazatelj želje za mirom i pomirenjem među ljudima.

NOMUS će i ove godine i pored svih poteškoća, biti hrana za dušu muzičkim znalcima, kao i novoj, mladoj publici. Biće to, kako je najavila Mia Doroški „velika, moćna eksplozija dobrog zvuka“.

Pored redovnih festivalskih programa, u okviru festivala održaće se majstorski kursevi, kao i gostovanja van Novog Sada (Sombor, Beograd). Grafičko rešenje svega što obeležava festival osmislio je i ovaj put Atila Kapitanj.

Štatkić sugerisao: Stručni saradnik Nikolić umesto Rudolfa Bručija!

Na visoki umetnički nivo programa festivala, kao i na veliki organizacioni napor, znanje, trud, požrtvovanost i entuzijazam da se u vreme besparice i nesklonosti istinskom kulturnom izrazu u državi Srbiji održi kvalitet i renome jednog od najvažnijih festivala umetničke muzike na ovim prostorima nešto je ipak bacilo senku.

Naime, kako saznajemo, pokrajinski sekretar za kulturu Miroslav Štatkić „sugerisao“ je da festival bude otvoren muzikom kompozitora i muzičkog izvođača Ljubomira Nikolića, stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za predmete kompozicija i elektroakustična muzika. Nikolić je, između ostalog, studirao u klasi profesora Miroslava Štatkića.

Zamisao organizatora bila je da čast da se njegova muzika izvodi na otvaranju pripadne velikanu naše muzike kompozitoru Rudolfu Bručiju, prvom dekanu Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je imala najkvalitetniju katedru za muziku u nekadašnjoj Jugoslaviji. Bruči je ostavio dubok trag na novosadskoj muzičkoj sceni učestvujući u osnivanju opere, filharmonije i srednje muzičke škole. Bio je jedan od osnivača Vojvođanske akademije umetnosti. Stogodišnjica rođenja Rudolfa Bručija se, između ostalog obeležava ove, 42. godine od održavanja prvog festivala NOMUS u glavnom gradu Vojvodine.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga