4. Šekspir fest u Čortanovcima

Gosti četvrtog Šekspir festa biće pozorišta iz Kine i Velike Britanije sa predstavama “Makbet” i “Henri V”

17. juna 2017

Pozorišni Šekspir festival biće održan od 30.juna do 4. jula u nesvakidašnjem ambijentu zamka u Čortanovcima na Dunavu, a i u četvrtom izdanju prikazaće predstave savremene svetske i domaće produkcije rađene prema dramama Vilijama Šekspira.

Gosti četvrtog Šekspir festa, kako je najavljeno, biće pozorišta iz Kine i Velike Britanije sa predstavama “Makbet” i “Henri V”.

Program će 30. juna otvoriti predstava “Perikle” Itaka art centra iz Inđije i Šabačkog pozorišta, u režiji Nikite Milivojevića, koji je i inicijator Šekspir festivala, a posetioci će imati priliku da vide i predstavu “Henri V” trupe Parabola iz Londona, koja je na programu 1. jula, dok će 2. jula biti izveden “Makbet” Tang Šu Ving Teatar Studia iz Hong Konga.

Ideja tog festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Milivojević je inicirao osnivanje Šekspir festa nakon premijere njegove predstave “Henri VI” u Glob teatru u maju 2012. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, bio je vođen željom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

“U svom pismu koje je uputio Šekspir festivalu pošle godine, Piter Bruk, jedan od najvećih reditelja 20. veka, između ostalog, rekao je: ‘Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec, njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i nivoa, u svakom trenutku svetske istorije’. Uveren da nam je Šekspir uvek potreban, nije mu bilo teško da uputi nekoliko reči podrške jednom malom, nepoznatom festivalu, koji se bori da opstane uz Šekspira. Koliko nam je zaista danas potreban Šekspir? Koliko uopšte pozorište, umetnost? Publici koja već četvrtu godinu dolazi u predivan ambijent Vile Stanković u Čortanovcima sigurno jeste”, naveo je Milivojević povodom novog izdanja Šekspir festivala koji je dosad bio domaćin pozorišnim trupama iz Indije, Velike Britanije, Portugala, Finske, Grčke, Irana, Makedonije, SAD, Slovenije, Belorusije…

U okviru pratećeg programa, 3. i 4. jula u Kulturnom centru Novog Sada najavljen je filmski program “Kurosava i Šekspir” sa ostvarenjima “Krvavi presto” (1957) i “Ran” (1985) Akire Kurosave. “Krvavi presto”, nastao prema motivima “Makbeta”, biće prikazan i 4. jula u Itaka art centru u Inđiji, uz uvodno predavanje Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke, koji će ukazati na značaj Šekspira u stvaralaštvu slavnog japanskog reditelja Kurosave.

Prozvan na zapadu Šekspirom modernog filma, Kurosava je tokom bogate 57-godišnje karijere režirao 30 ostvarenja. U ekranizaciji tri Šekpirove drame (Makbet, Hamlet, Kralj Lir), Kurosava je primenio isti postupak kao u filmu “Idiot”, prenoseći radnju na japansko tlo i dajući večitim likovima najvećeg dramskog pesnika sveta japanska imena.

Pored opštine Inđija i MTS-a, UNIQA osiguranje biće i ove godine sponzor Šekspir festivala, koji se dešava u jednoj od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljenoj po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga