APOS: Kako razumeti logiku cena u Srbiji?

Cene osnovnih namirnica skuplje za 8,2 odsto

16. sep 2013

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je danas da su cene za dvadesetak osnovnih životnih namirnica poskupele su za 8,2 odsto od početka godine do danas.

„Po povratku sa godišnjeg odmora za ove namirnice izdvajamo pet odsto više novca nego kada smo se za odmor spremali u junu“, naveo je APOS u saopštenju za javnost, u kojem su navedeni rezultati istraživanja koje je sprovela ta organziacija.

APOS je naveo da potrošači u Srbiji ne mogu razumeti „logiku cena“, jer su tako brašno, ulje, so i šećer od početka godine do danas pojeftinili od 6 do 22 odsto, dok je hleb poskupeo.

„Ako uzmemo da su sve ove pojeftinjene namirnice potrebne za pripremu hleba i testenina, postavlje se pitanje zašto je vekna hleba poskupela, a rezanci i makarone pojeftinile?“, piše u saopštenju.

APOS je naveo da su od početka godine „iz nepoznatih razloga“ cene pirinča, pasulja i oslića porasle za 12 do 50 odsto, iako to u regionu nije bio slučaj.

Ta organizacija je navela da je cena junećeg, svinjskog i pilećeg mesa od početka godine rasla od tri do deset odsto, iako je u isto vreme zabeležen pad cene fabričke hrane za tov stoke, cene kukuruza i otkupa žive stoke.

„Ko u Srbiji diktira cene mesa u maloprodaji?“, upitao je APOS.

Ova organizacija za zaštitu potrošača navela je i da proizvodi u Srbiji neretko manje koštaju u susednim zemljama, nego li u samoj Srbiji.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga