DreDDup tuže autora filma u kom su dovedeni u vezu sa satanizmom

Autor filma "Psovka - guba duše" doveo novosadski bend u vezu sa satanizmom, demonima i đavoljim slugama

05. avg 2013

Novosadski bend „Dredap“ (DreDDup) najavio je danas tužbu protiv autora filma „Psovka – guba duše“ Marka Sandalja, jer je bez odobrenja koristio snimak performansa tog benda za predstavljanje anti-religijskih obeležja.

Autor filma je iskoristio snimak performansa Dredapa sa „Zombie Walk“ maskenbala 20. oktobra 2012. u Beogradu na filmskom Festivalu fantastike, u produkciji organizacije „Prijatelj Božji“.

Kako kažu članovi benda, u filmu, preko snimka njihovog nastupa, narator govori o „satanizmu, demonima i đavoljim slugama“, što je, po njihovom mišljenju, satanizacija benda i otvoren poziv na linč njegovih članova i ljubitelja.

Pevač „Dredapa“ Mihajlo Obrenov je rekao agenciji Beta da je zaprepašsćen što je bend stavljen u religijski dokumentarni film, iako ta grupa kroz svoj opus niti koketira, niti ima dodirnih tačaka s religijom.

„Estetika naseg benda jeste mračna, ali svakako se ne bavi temama kojima su nas u filmu obeležili. Neko ko ne poznaje moj bend i muziku, gledaće taj film i istog momenta nas staviti u grupu nekih satanista, bolesnika i degenerika“, rekao je Obrenov.

Obrenov je dodao da se u filmu pojavljuju i inserti iz drugih autorskih ostvarenja.

„Verujem da će reditelj filma ‘Srpski film’, Jelena Karleuša i drugi čiji se klipovi takođe bez njihovog znanja koriste u filmu, imati šta da dodaju“, rekao je Obrenov.

On je naveo da je materijal bez pitanja autora skinut sa Jutjuba (YouTube) i umontiran u film, te da se njihov nastup pojavljuje dva puta.

Bend se obratio advokatu i tužba zbog kršenja autorskih prava će za nekoliko dana biti predata nadležnom sudu.

Glavna tema filma „Psovka – guba duše“ je negativan uticaj psovanja, a u filmu su obrađene i neke religijske teme, psihologija i zakonske kazne za psovanje.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga