Kuća ljudskih prava: Selaković navija za Naše

"Naši" prete mučenjem, sakaćenjem i ubistvom predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonji Biserko i svima koji kažu da je Kosovo nezavisno

21. jan 2013

Više nevladinih organizacija zatražilo je danas od premijera Srbije Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da javno osude ministra pravde Nikole Selakovića jer je „prećutao“ i „relativizovao“ pretnje u njegovom prisustvu upućene predsednici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonji Biserko.

„U iskrenost vaših reči i postupaka, da državni organi žele da pokrenu istragu protiv organizacije Naši, verovaćemo tek kad javno osudite nastup ministra Selakovića u emisiji Utisak nedelje“, navode NVO, okupljene u savezu Kuća ljudskih prava, u otvorenom pismu Dačiću i Vučiću.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su protest što je u nedelju uveče u emisiji TV B92, ministar pravde Selaković dozvolio da u njegovom prisustvu aktivista pokreta „Naši“ izgovara pretnje ubistvom, kao i da je potom, navodi se, „stao na stranu nasilnika“.

Predsednik organizacije „Naši“ Ivan Ivanović pretio je silom, uključujući mučenjem, sakaćenjem i ubistvom, osnivačici i predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonji Biserko i svima koji kažu da je Kosovo nezavisno, navodi se u pismu.

„Molimo vas da jasno i javno kažete da niko zbog javno izgovorenih reči ne sme da bude ubijen, da ne sme da mu bude prećeno smrću i nasiljem, i da državni organi, pre svega pravosudni sistem, moraju da zaštite sve građane kojima se preti na ovaj način“, ukazuju NVO u otvorenom pismu Dačiću i Vučiću.

Organizacije su navele u pismu da članovi pokreta Naši izazivaju incidente i sarađuju sa organizacijama kojima je cilj „jačanje duha i vojna obuka polaznika“, kao i da su članovi pokreta „Naši“ organizatori nasilnih incidenata, da prete i da pohađaju obuku za rukovanje oružjem.

Te činjenice, dodaje se u pismu, ukazuju na to da su ove pretnje veoma ozbiljne, i (one) veoma uznemiravaju sve koji drugačije misle, a očigledno i drugačije u odnosu na ministra Selakovića.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga