Kostić: Država vodi kampanju protiv RBV

RBV tvrdi da argumenti koji se iznose protiv banke ne stoje

02. nov 2012

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine (RBV) Goran Kostić optužio je danas najviše državne funkcionere u Srbiji da vode određenu kapanju protiv banke.

Kostić je na konferenciji za novinare u sedištu banke rekao da argumenti koji se poslednjih dana plasiraju u javnosti ne stoje, niti je tačan procenat loših plasmana RBV koji se iznosi u javnosti.

“Niko u javnosti nije naveo da je to deo nasleđa Metals banke, preduzeća u restukturiranju u kjima su poništene privatizacije i imovine odzete od izvršilaca krvičnih dela. Sve se to, svesno ili nesvesno, namerno ili nenamerno, izostavlja”, rekao je Kostić.

Kostić je pozvao predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića da ubrza okončanje istrage iz poslovanja Metals banke, jer bi to mnogo pomoglo RBV i stavilo tačku i špekulacije o poslovanju banke.

“RBV nije povezana sa poslovanjem Metals banke, ali smo jako zainteresovani da se sazna konačne istina i okonča proces, jer će nam to omogućiti da naplatimo ogroman deo potraživanja”, rekao je on.

Predsednik IO RBV rekao je da je nezabeležen slučaj u svetskoj istoriji bankarstva da ministar u Skupštini Srbije čita listu klijenata i visinu njihovih depozita, što je za posledicu imalo ogromne napore zaposlenih u RBV da te klijente zadrže.

Takođe je rekao da je bilo dirigovanog povlačenja depozita od strane velikih klijenata iz javnog sektora i ocenio da je RBV “postala poprište virtuelnog političkog rata na štetu svih”.

“Svi državni funkcioneri mogu mnogo pomoći RBV, a ukoliko to ne žele, molimo ih da ne nanose štetu i uzbunuju javnost, jer je šteta za banku i šteta za našu državu”, rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, u dokapitalizaciji RBV nema ništa spornog jer je i Narodna banka Srbije predložila banci da to učini, zbog čega je Vlada Vojvodine, kao većinski vlasnik donela odluku da emituje obveznice u vrednosti 15 milijardi dinara.

“NBS je definisala privremenu meru kojim nas je obavezala da povećamo svoj kapital i nakon toga je usledila reakcija većinskog akcionara. Ovo rešenje je za nas mnogo bolje i mnogo jeftinije”, ocenio je Kostić i konstatovao da niko nije saznao koliko nas je kostala Nova Agrobanka, niti je komentarisana dokapitalizacija Komercijalne banke.

Kostić je kazao i da neće sve obveznice koje Vlada Vojvodine bude emitovala biti sa rokom dospeća od 30 godina, već će, kako on ima informaciju, biti više emisija sa različitim rokovima dospeća.

“Deo toga će biti potpuno likvidno i na raspolaganju banci, tako da mislim da je sve preuranjeno rečeno, jer je 30 godina maksimalni mogući rok koji je Skupština Vojvodine odredila, ali ne i konačni rok dospeća obveznica”, rekao je Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga