23. Međunarodni festival pozorišta za decu

Osim takmičarskog programa, posetioce očekuje i niz pratećih sadržaja

25. sep 2016

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstavlja od 25. do 30. septembra presek pozorišnog stvaralaštva za najmlađe iz celog sveta, uz reprezentativan izbor predstava iz regiona, a uprkos kriznom budžetu, i u 23. izdanju nudi i raznovrstan prateći program, sastavljen od filmskih projekcija, izložbi, radionica, promocija knjiga i nastupa na gradskom trgu.

Festival svečano počinje na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, uz uručenje nagrade za životno delo “Mali princ” domaćem kompozitoru Zoranu Hristiću i italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju Mimu Kutikiju.

Ceremonija otvaranja obuhvata i nastup Dečjeg crkvenog hora “Sveti Roman Melod” iz Subotice, pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić, kamernog ansambla ArtLink iz Beograda, te tradicionalnog indijskog plesa umetnice Manasi Panđa Ragunandan.

U takmičarskom programu 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji obuhvata 16 predstava u izboru selektora i direktora Slobodana Markovića, publika će videti lutkarsku operu “Princeza Tirando” pozorišta Arijel iz Tirgu Mureša u Rumuniji, zatim lutkarsku predstavu “Amakajaku, avantura u Amazonu” iz Kolumbije (Pozorišna fondacija Majka zemlja iz Palmire), kanadsku “Neutabanim stazama” trupe Šašave senke (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz lutke i magičnu muziku, te lutkarsku predstavu “Srebrno kopito” pozorišta Žirafa na preklapanje iz Sankt Peterburga, baziranu na staroj ruskoj bajci, kao i predstavu “Patka, smrt i lala” Ljubljanskog pozorišta lutaka.

Među odabranim predstavama su i tri domaće – “Rečna sirena” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, “Ko je najmoćniji na svetu?” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, sa elementima baleta, kao i “Par cipela” Dečjeg pozorišta Subotica.

Biće izvedene i predstave “Mala sirena” (Bosna i Hercegovina), “Bajka o ribaru i ribici” (Crna Gora), “Deveta ovčica” (Hrvatska), “Guska, smrt i lala” (Poljska), “Let kroz priče” (Rumunija), “Badnje veče” (Rusija), “Mali lutkar” (Zapadna Java, Indonezija) i “Zlatokosa” (Slovenija).

Zbog značajnog smanjenja budžeta, sve pozorišne trupe koje učestvuju u ovogodišnjem takmičarskom programu same snose troškove puta i smeštaja.

Predstave odabrane za takmičarski program odabrane su među čak 234 prijavljenih iz 53 zemlje iz celog sveta. Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine izuzetno veliko interesovanje, uprkos nepovoljnim uslovima učešća zbog kriznog budžeta, usled kojeg je i termin održavanja tog festivala pomeren za početak jeseni.

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, kao i za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati žiri koji čine teatrološkinja dr. Andrijana Teodoresku iz Krajove u Rumuniji, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Dragoslav Todorović i kulturološkinja i rediteljka Darija Ivanova iz Ukrajine.

Osim takmičarskog programa, posetioce očekuje i niz pratećih sadržaja, uključujući filmski program posvećen Petru Laloviću (1932-2015), rođenom Subotičaninu, zatim segment “Trgovi i ulice”, u okviru kojeg će nastupiti čak 15 trupa, izložbu “Festivalski plakat 2016” sa radovima studenata FPU u Beogradu pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića, kao i izložbu kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve Kostić.

Najavljena je i lutkarska radionica za decu, te plesna radionica klasičnog indijskog plesa, koju vodi Manasi Panđa Ragunandan iz Indije. Ona će održati predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa baratanatijam i odisi.

U okviru pratećeg programa biće izvedene i tri predstave: “Dobro drvo”, (režija: Branislav Trifković; Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“ Subotica), “Mali princ” (režija: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora) i nesvakidašnja predstava iz Letonije “Spriditis” u kojoj igra čak 36-oro dece starosti od 9 do 18 godina (režija: Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, specijalni gosti Festivala), a biće održano i nekoliko promocija knjiga.

U saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, biće objavljena i promovisana knjiga “Jurkovskom u čast”, posvećena velikom prijatelju i bliskom saradniku Festivala, teatrologu Henriku Jurkovskom koji je preminuo početkom ove godine.

Odabrane predstave će se igrati na izvornom jeziku od 26. do 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu “Deže Kostolanji”.

Svi programi 23. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici su besplatni za sve posetioce.

Prošle godine Gran pri za najbolju predstavu u celini dobilo je Pozorište mladih iz Novog Sada za komad “Kako je otkriveno letenje”, u režiji Emilije Mrdaković, a u konkurenciji je bilo još 17 predstava iz 15 zemalja.

Festival se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine i Grada Subotice.

Festivalski sajt je lutfestsubotica.net, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga