20. Palićki festival po planu, uprkos krizi

Budžet jubilarnog, 20. Palića još nije poznat, jer je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije samo usmeno obećalo dodatnu pomoć od pet miliona dinara

02. jul 2013

Festival evropskog filma Palić biće održan od 13. do 19. jula kako je i planirano, uprkos znatnom smanjenju budžeta u odnosu na prethodne godine. Budžet jubilarnog, 20. Palića zapravo još nije poznat, jer je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije samo usmeno obećalo dodatnu pomoć od pet miliona dinara.

Palićki festival zadržao je i u 20. izdanju sve programske celine, a ukupno će prikazati 91 film, što je više nego prethodnih godina, rečeno je 1. jula na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

“Kod nas nije bilo nedoumice da li će festivala biti, ali je bilo pitanje u kom će se gabaritu održati ove godine. Ovakvi festivali se ne prave od danas do sutra”, rekao je direktor Festivala Radoslav Zelenović, dodajući da je priprema jubilarnog izdanja počela još u septembru 2012. godine, ali da se gosti ne mogu zvati mesec dana uoči festivala i očekivati da se pojave.

Prema rečima Zelenovića, najveći izazov bio je da se u okviru znatno manjeg budžeta sačuvaju sve programske celine koje su ranije ustanovljene.

Zelenović je ponovio i da je poseban izazov to što su svi filmovi koji će biti prikazani snimljeni u digitalnoj formi.

“Ne samo što smo uništili bioskope koje smo imali, već i ovo malo ostalih nismo bili u stanju da pripremimo za puštanje filmova u digitalnom formatu. U svetu ta stvar nije na pojedincu i organizaciji, već na državi. Džaba vam najbolji filmovi, ako nemate gde da ih prikažete”, rekao je Zelenović.

O posebnom slavlju povodom jubileja organizatori nisu ni razmišljali, ali će 20-godišnjica biti obeležena monografijom, kao i izložbama, debatom i brojnim gostima iz cele Evrope.

“Nikome iz organizacije Palića nije ni padalo na pamet da pravi feštu povodom jublilarnog, 20. festivala, kao što bi možda trebalo da se obeleži ove godine. Jedini cilj nam je bio da sa sredstvima koje imamo održimo Festival”, dodao je Zelenović.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici Blažo Perović, u ime izvršnog producenta Festivala, rekao je da još nije poznato sa kolikim budžetom se zapravo raspolaže.

“Prvi put od osnivanja Festivala događa se da mi deset dana pre početka ustvari još uvek ne znamo sa kolikim budžetom raspolažemo. Ministarstvo kulture nam je prethodno odobrilo 1,3 miliona dinara, a ministar (Bratislav Petković) nam je naknadno usmeno obećao još pet miliona. U ovom trenutku mi ne znamo da li će to usmeno obećanje biti pretočeno u pismenu formu i da li će se ono uopšte realizovati. Od konkursa do momenta odobravanja sredstava prošlo je šest i po meseci, što je stvarno previše vremena za organizaciju bilo koje ozbiljne manifestacije. Voleo bih da vidim kako bi ljudi iz Ministarstva kulture organizovali ovakav neki događaj, ali pod uslovima koje oni diktiraju. Da nismo imali konkretnu pomoć grada (Subotice) i pokrajine (Vojvodine) bili bi u veoma delikatnoj situaciji i FEF Palić bi bio pod velikim znakom pitanja”, rekao je Perović.

Jubilarni Palić otvoriće film “Kongres” Arija Folmana, spoj animacije i igranog filma, a zatvoriće ga, takođe van konikurencije, “Raj: Nada” Ulriha Zajdla, završni deo trilogije provokativnog austrijskog reditelja, prošlogodišnjeg dobitnika Palićkog tornja za najbolju režiju, za “Raj: Ljubav”.

Za glavne nagrade takmičiće se 12 filmova, u selekciji Nikolaja Nikitina, a među njima je i nagrađivana drama “Krugovi” srpskog reditelja Srdana Golubovića.

U trci za nagrade najavljeni su i švedski “Jedi, spavaj, umri” (Gabriela Pichler), gruzijski “U cvatu” (Nana Ekvtimishvili, Simon Gross), poljski “U ime” (Malgoska Szumowska), ruski “Dug i srećan život” (Boris Khlebnikov), kazahstanski “Časovi harmonije” (Emir Baigazin), britanski “Sebični džin” (Clio Barnard), turski “Thou Gild’st the Even” (Onur Ünlü), francuski “Mladi i lepi” (Francois Ozone), slovački “Ubica mog psa” (Mira Fornay), holandski “Borgman” (Alex van Warmerdam) i belgijski “The Broken Circle Breakdown” (Felix Van Groeningen).

Petočlanim žirijem predsedavaće domaći reditelj Srđan Dragojević, a članovi su i britanski producent Ashley Horner, turska glumica Nurgul Yesilcay, čclanica CICAE saveta iz Češke Marketa Hodouskova i francuska filmska kritičarka Pamela Pianezza.

Selektor programa “Paralele i sudari” Petar Mitrić posebno je izdvojio film “Hoću i ja”, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem taj kultni ruski reditelj najavljuje svoju smrt.

Domaća premijera u okviru programa “Paralele i sudari” biće “Odumiranje” Miloša Pušića, ostvarenje nstalo u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Mitrić je skrenuo pažnju i na film ukrajinske rediteljske Darie Onyshchenko “Žal za istokom (Istalgija)” u kojem igraju i neki glumci iz Srbije, među kojima je i Vuk Kostić.

Najavljeni su i slovačko-mađarski “Hvala, dobro” (Matyas Prikler), turski “Hladnoća” (Ugur Yucel) i “Doživotno” (Asli Ozge), poljski “Sinawka” (Marcin Malaszczak) i “Padajući neboderi” (Tomasz Wasilewski), koprodukcija Estonije, Švedske i Velike Britanije “Sudija” (Kadri Kousaar), gruzijski “Nabor na mom ćebetu” (Zaza Rusadze) i rumunski “O puževima i ljudima” (Tudor Giurgiu).

Žiri kritike u okviru programa “Paralele i sudari” činiće Carmen Gray (Velika Britanija), Irena Bilić (Francuska) i Kristina Đuković (Srbija).

Među 11 programa 20. Palića su i “Mladi duh Evrope”, čiji je selektor takođe Mitrić, te selekcije novog turskog i mađarskog filma, ekoloških dokumentaraca i filmova za decu.

Na otvaranju 20. Palića 13. jula biće uručene i nagrade “Aleksandar Lifka” Nikiti Mihalkovu i Emiru Kusturici.

Mihalkov je usred snimanja filma i zbog toga neće moći da se dugo zadrži na Paliću, ali je potvrdio dolazak. Organizatori još ne znaju da li će se Kusturica pojaviti, jer se povukao iz javnosti, rekao je direktor komunikacija Palićkog festivala Dejan Zvekić.

Među 150 zvanica 20. Palića biće i Džim Šeridan (Jim Sheridan), režiser filmova kao što su “U ime oca” i “Moje levo stopalo”.

Program 20. Palića počinje zapravo već 2. jula u Subotici selekcijama “Pobednici Palića” i “Hrišćanstvo i Evropa”. Omaž dobitnicima nagrade “Erste Underground Spirit” – mađarskim autorima Igoru i Ivanu Buharovu, biće prikazan 6. i 7. jula, a u saradnji s Britanskim savetom 12. jula biće održan mini koncert Festivalskog orkestra Nomus i projekcija prvog trilera Alfreda Hičkoka “Stanar” iz 1926. godine.

U pitanju je jedan od osam Hičkokovih nemih filmova, koji nosi uticaj tadašnje nemačke kinematografije, a najavio je kasniju opsesiju čuvenog reditelja da glavne glumice moraju biti plave, rekla je direktorka programa umetnosti i obrazovanja Britanskog saveta u Beogradu Ivana Đurišić.

Festivalski sajt je www.palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga