20 godina od ubistva Srđana Aleksića

Srđan je svoj život žrtvovao za najsvjetlije civilizacijske vrijednosti, a njegovo djelo govori da je bolje časno i umrijeti nego sramno živjeti

22. jan 2013

Na današnji dan prije dvadeset godina grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je osobe na trebinjskoj tržnici, među kojima je bio i Alen Glavović, Bošnjak, kojeg su potom počeli maltretirati i tući.

Glavoviću je tada u pomoć priskočio Srđan Aleksić, kojeg su četvorica vojnika zbog tog hrabrog čina pretukla kundacima pušaka. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i šest dana kasnije preminuo. Mladi Trebinjac ostaće upisan u istoriju, kao svijetli primjer ljudskosti i putokaz za bolju budućnost.

Srđan Aleksić rođen je 1966. u Trebinju. Njegov otac Rade bio je košarkaški trener, majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem u blizini Trebinja. Srđan je bio pionirska plivačka nada bivše Jugoslavije. Amaterski se bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi San ratne noći.

Sam je podlegao povredama, ali je uspio spasiti prijatelja. Alen je zajedno s četiri i po hiljade Bošnjaka napustio Trebinje.

Srđanov otac na sahrani je rekao: „Moj sin je vršio svoju ljudsku dužnost.“

U spomen na njegov gest ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Nekoliko gradova u našoj regiji, također odalo je počast Srđanu Aleksiću. Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu danas nosi Aleksićevo ime. U centru Pančeva također ima prolaz Srđana Aleksića i spomen-ploča u čast trebinjskog heroja.  Tuzla ima ulicu nazvanu po Srđanu, kao i Sarajevo, iako se ona nalazi u zabačenom dijelu glavnog grada, a u Trebinju se Sportski tereni zovu imenom Srđana Aleksića.

Srđan je svoj život žrtvovao za najsvjetlije civilizacijske vrijednosti, a njegovo djelo govori da je bolje časno i umrijeti nego sramno živjeti.

Reditelj Srđan Golubović snimio je film inspirisan herojstvom Srđana Aleksića, koji će premijeru doživjeti na predstojećem Sundance festivalu.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga