2. Pančevo Film Festival

Pokrenut 2014. godine, PAFF će u drugom izdanju prikazati filmove raspoređene u šest programskih celina, od kojih su dve takmičarske, a četiri revijalne

02. sep 2015

Pančevo Film Festival (PAFF) predstavlja od 2. do 6. septembra raznovrstan program dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih filmova i filmskih eseja kratkog, srednjeg i dugog metra, a počinje nagrađivanim dansko-srpskim filmom “Flotel Europa” Vladimira Tomića o izbegličkom životu na istoimenom brodu u Kopenhagenu.

Zasnovan na ličnom iskustvu autora, “Flotel Europa” je film-esej u produkciji i montaži Srđana Keče, takođe uspešnog mladog filmskog autora, a premijerno je prikazan na Berlinalu i dobio nagrade za najbolji dokumentarni film na festivali Crossing Europe u Lincu, Beldocs u Beogradu, kao i na nedavnom Dokufestu u Prizrenu, u selekciji filmova sa Balkana.

Pokrenut 2014. godine, PAFF će u drugom izdanju prikazati filmove raspoređene u šest programskih celina, od kojih su dve takmičarske (Svetionici, Rani radovi), a četiri revijalne (Svetla budućnost, Pafforama, Ponoćna jeza, Amplituda). Uz raznovrstan prateći program (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe), cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Takmičarska selekcija “Svetionici” obuhvata devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz, a među gostima su najavljeni reditelji Marko Grba Singh (film “Abdul & Hamza”), Anna Sofie Hartmann (danski film “Limbo”) i Matjaž Ivanišin (slovenački film “Karpoputnik”).

Nagradu “Svetionik” dodeliće međunarodni žiri koji čine filmski reditelj i vizuelni umetnik Slobodan Šijan, scenaristkinja i selektorka Filmskog festivala Kustendorf Dunja Kusturica, britanski filmski kritičar Nil Jang (Neil Young) i glavni selektor Filmskog festivala u Lokarnu Mark Peranson, urednik časopisa “Cinema Scope” (Kanada).

Takmičarski program “Rani radovi” nudi 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta, a nagradu “Dimnjak” za najbolji kratki film dodeliće žiri koji čini 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića.

Žiri će dodeliti i nagrade za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, mušku i žensku ulogu.

Gosti selekcije biće: Daphné Hérétakis (Grčka), Dušan Kasalica (Crna Gora), Ivan Salatić (Crna Gora), Vladimir Tagić (Srbija), Dane Komljen (Srbija), James Lattimer (Velika Britanija), Jure Pavlović (Hrvatska), Omar El Zohairy (Egipat), Jelena Gavrilović (Srbija), Igor Bezinović (Hrvatska), i Steffen Goldkamp (Nemačka).

Revijalni filmski program “Pafforama” rezervisan je za filmska ostvarenja koja se obraćaju najširoj publici. Izbor filmova pružiće uvid u presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone, a gosti PAFF-a biće članovi ekipe filma “Panama” Pavla Vučkovića kojim će PAFF biti zatvoren.

Selekcija “Svetla budućnost” predstavlja retrospektivu kratkih filmova mladog autora koji još nije snimio prvi dugometražni film, a ove godine je to Dane Komljen iz Banjaluke, koji će biti među gostima PAFF-a. Komljen je završio filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master studije na Le Fresnoy školi savremenih umetnosti u Francuskoj, a njegovi kratki filmovi su prikazani na više od 90 međunarodnih festivala. Nagrađivani su u Kanu, Roterdamu, Sarajevu…

Nova filmska selekcija “Ponoćna jeza” nudi pet dugometražnih horor filmova koji će imati ponoćne projekcije, a odabrao ih je britanski filmski reditelj Džulijan Ričards (Julian Richards), koji će takođe biti gost PAFF-a. Ričards je dvostruki dobitnik nagrade Zlatni Melijes za najbolji evropski film fantastike, a posetioci PAFF-a će, uz četiri novija ostvarenja horor žanra, videti i njegov “The Last Horror Movie” iz 2003. godine.

Program “Amplitude” ove godine stavlja u fokus Filmski festival u Oberhauzenu, jedan od najstarijih i najvažnijih festivala u svetu posvećenih isključivo kratkoj formi, koji će prethodno biti predstavljen i u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu i u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Oberhauzen će predstaviti direktor tog festivala Lars Henrik Gass, uz izbor kratkih ostvarenja u selekciji Aleksandre Sekulić, urednice filmskog programa CZKD-a, koja će moderirati i razgovor sa njim.

Gost PAFF-a biće i austrijski direktor fotografije Kristijan Berger, nominovan za Oskara za film “Bela traka” (2010) Mihaela Hanakea. Berger će 5. septembra održati besplatan masterklas za sve zainteresovane na temu “Svetlost i profesionalna rasveta – protiv tehnološke diktature”. Dan ranije, u dvorani Apolo biće prikazan Bergerov dugometražni film “Etnička idila”, sniman u periodu 1995-98. u posleratnoj Hrvatskoj, koji govori o nežnosti i mržnji, velikim očekivanjima i još većim razočaranjima ljudi koji žive život u večitom konfliktu između kontradiktornih emocija, urušenih ideala i novih nadanja. Nakon projekcije planiran je i razgovor sa autorom.

U okviru posebnih festivalskih programa, gost PAFF-a biće američki strip autor Pat Morijariti, koji će prisustvovati svetskoj premijeri filma “Bezango, WA” o nezavisnoj strip sceni severozapadne američke obale, a njegove radove publika će moći da pogleda na izložbi u foajeu KC Pančeva.

Morijariti je jedan od aktera filma “Bezango, WA” koji prikazuje umetnički rad i istoriju, muke i evoluciju strip crtača severozapadne američke obale.

Poznat kako po stripovima, tako i po ilustracijama, plakatima, flajerima i omotima albuma, koje je kreirao za brojne bendove i izvođače, Morijariti je započeo karijeru na pank sceni u Mineapolisu sredinom 80-ih, gde je sarađivao sa izdavačkom kućom Twin/Tone Records radeći na vizuelnom materijalu za bendove kao što su The Replacements, Mekons, Magnolias, Soul Asylum. Stripom se bavi od 1987. godine, kada su Fantagraphics Books u jednoj antologiji objavili njegovu storiju o tome kako je bio žrtva pljačke, nastalu prema istinitom događaju.

PAFF nudi i nekoliko radionica, koje će održati Vladimir Milivojević Boogie, kolektiv Belgrade Raw i Filmkultura, a najavljen je i muzički program (Ti, DJ Marko Abramović, Gramophonedize – live, Repetitor, DJ Miss Millie i karaoke žurka).

Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, a uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Austrijskog kulturnog foruma.

PAFF je već prvim izdanjem 2014. godine ponudio intenzivan program sastavljen od dve takmičarske selekcije i revijalnih filmova koje su odabrali mladi reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić. Najboljim dugometražnim filmom prvog PAFF-a proglašen je filipinski “Norte, kraj istorije” Lava Dijaza, a posebno priznanje dodeljeno je Damiru Čučiću i Mišelu Škoriću iz Hrvatske za film “Mič – dnevnik jednog šizofreničara”.

Festivalski sajt je pancevofilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga