19. Videomedeja u Novom Sadu

Na konkurs je stiglo više od 1.200 prijava autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata

02. okt 2015

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja biće održan od 23. do 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a u takmičarskom programu predstaviće radove umetnika iz 24 zemlje, odabrane među više od 1.200 prijavljenih.

Za otvaranje 19. Videomedeje najavljena je posebna prezentacija višemedijskog umetnika Mihaila Ristića, filmskog stvaraoca, književnog prevodioca, pesnika, pisca i nezavisnog filmsko/video/televizijskog producenta, koji je ove godine član međunarodnog žirija, uz Maju Bogojević iz Crne Gore i Dejmona Mola iz Pensilvanije (SAD).

Na konkurs za 19. Videomedeju stiglo je više od 1.200 prijava autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević.

Ovogodišnji izbor radova, kako su istakli organizatori, jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Takmičarski program Videomedeje sadrži selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis, koji je pokrenut 2014. godine, a predstavlja talentovane studente 11 prestižnih filmskih akademija i fakulteta širom sveta.

U selekciji Projekcije biće prikazana 54 rada koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 8 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada “Bogdanka Poznanović”.

Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za nagrade žirija i publike za najbolji film.

Revijalni program uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora (Made in Serbia) i prezentacije članova žirija, kao i projekta “Mistaken for a stranger” autorke Eugenie Gortčakoves.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Program se može preuzeti sa sajta Videomedeje, a nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU.

Na sajtu Videomedeje nalaze se i inserti iz većine radova iz takmičarskog programa.

Videomedeju organizuje istoimeno udruženje, a generalni pokrovitelji su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga