19. Videomedeja u MSUV

Na konkurs za 19. Videomedeju stiglo je više od 1.200 prijava autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata

24. okt 2015

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja predstavlja od 23. do 25. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu radove umetnika iz 24 zemlje u takmičarskom programu, dok revijalni uključuje specijalnu selekciju radova domaćih autora i prezentacije članova žirija – Mihaila Ristića iz Srbije, Maje Bogojević iz Crne Gore i Dejmona Mola iz SAD.

19. Videomedeja svečano će biti otvorena prezentacijom multimedijalnog umetnika Mihaila Ristića, filmskog stvaraoca, književnog prevodioca, pesnika, pisca i nezavisnog filmsko-video-televizijskog producenta.

Na konkurs za 19. Videomedeju stiglo je više od 1.200 prijava autora iz više od 50 zemalja sa svih kontinenata, a program su, kao i prethodnih nekoliko godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević. Ovogodišnji izbor radova, prema navodima organizatora, predstavlja jedinstvenu priliku za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

U revijalnom programu prvi put biće prikazan projekat “Mistaken for a stranger” autorke Eugenie Gortčakoves iz Rusije, koja trenutno živi u Nemačkoj, a u tom radu prikazuje različite metode i strategije kojima se promišlja i vizualizuje veza sa onim Drugim, iskustvo koje nam pomaže da ne vidimo druge kao neprijatelje, već da ih osetimo kao sakrivenu stranu našeg vlastitog identiteta.

Inovacija ovogodišnjeg Festivala je medijska instalacija Mihaela Takea Magrudera “A new Jerusalim”, zahvaljujući kojoj će posetioci prvi put moći da dožive virtuelnu realnost uz pomoć oculus rift naočara koje tek treba da budu dostupne u prodaji u Srbiji.

Instalacija “A new Jerusalim” će biti na programu samo 23. i 24. oktobra, a nije predviđena za osobe mlađe od 13 godina.

Na programu 19. Videomedeje je i interesantna 3D instalacija Frančeske Fini “Dadalop”, kao i mnogi drugi umetnički radovi.

Videomedeja je 2014. godine pokrenula projekat “Lunartis” kroz koji će se i ove godine predstaviti najtalentovaniji studenti 11 najprestižnijih filmskih akademija i fakulteta širom sveta, pa takmičarski program sadrži tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije/Nastupi i Lunartis.

Filmovi iz programa Lunartis konkurišu za nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i nagradu publike (sabiranjem glasova).

U selekciji Projekcije biće prikazana 54 rada, koji konkurišu za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijma/Nastupima zastupljeno 8 medijskih instalacija među kojima će biti dodeljena nagrada “Bogdanka Poznanović”.

Program “Made in Serbia” predstavlja radove šestoro domaćih autora – Nenada Nedeljkova, Đorđa Stojiljkovića, Marije Aranđelović, Žikice Jovanovića, Milice Mijačević Carević i Miloša Dackovića.

Video “Forgotten Faces” Nenada Nedeljkova sastavni je deo istoimenog ciklusa i odražava neku vrstu promišljanja o licima iz prošlosti koja, zbog grešaka u pamćenju, kao i usled mnogih drugih činilaca, postaju izobličena.

Nedeljkov je rođen u Zrenjaninu, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a master diplomu u oblasti Interdisciplinarnih studija na Odseku za digitalnu umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2008.

Rad “Statične oči” Đorđa Stojiljkovića, studenta Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (Odsek za kameru), postavlja pitanje šta se dešava kada heroj uđe u ring.

“Prostrizili – Lament nad Beogradom” Marije Aranđelović iz Beograda je kratak lažni dokument – idealistički pogled na svet dok je čitava zemlja uzbuđena u iščekivanju vojne parade.

Rođena u Beogradu 1983. godine, Marija Aranđelović završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na Odseku za montažu. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima kratkometražnog filma.

“Sekira” Žikice Jovanovića prikazuje naizgled običan dan u šumi. Iznenada se pojavljuje devojka, prekidajući mir i tišinu, a juri je čovek sa sekirom…

Jovanović je rođen 1982. u Prokuplju, a autor je nekoliko kratkometražnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima. Direktor je Prokuplje Short Film Festivala.

“Slicing” vizuelne umetnice Milice Mijačević-Carević aka mcm-639, koja živi i radi u Lensu, predstavlja procenjivanje uticaja masovnih medija na javno mišljenje.

Milica Mijačević-Carević doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Izlagala je u Srbiji i inostranstvu, samostalno i grupno, i učestvovala na video festivalima i umetničkim istraživačkim projektima.

Program “Made in Serbia” obuhvata i rad “Uncommon” Miloša Dackovića u kojem sedmorica mladića odlaze na novogodišnju žurku na vrhu stare zgrade. Čim su stigli osetili su čudna dešavanja koja su ih izluđivala…

Dacković je rođen 1984. godine u Beogradu, a pohađao je školu 3D kompjuterske animacije i specijalnih efekata Chiron i radio na nekoliko TV stanica.

Žiri će proglasiti pobednike 19. Videomedeje 25. oktobra u podne, nakon čega će publika imati priliku da pogleda nagrađene radove.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci Videomedeje, koju organizuje istoimeno udruženje, imaju mogućnost da pogledaju inserte iz većine radova iz takmičarskog programa na sajtu Videomedeje.

Sva tri festivalska dana program počinje u 17 sati i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Pokrovitelji 19. Videomedeje su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga