19 stranaka i koalicija, 7 manjinskih

Najmanje stranaka i lista učestvovalo je na izborima u decembru 2000. godine - osam, a najviše 2008 - 22

15. mar 2014

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvuje 19 izbornih lista i koalicija, od kojih je sedam manjinskih.

Od demokratskih promena u Srbiji, najmanje stranaka i lista učestvovalo je na izborima u decembru 2000. godine – osam, a najviše 2008. kada su na izborima učestvovale 22 izborne liste stranaka i koalicija.

Na izborima 2003. je učestvovalo 12 partija, šest koalicija i jedna grupa građana, 2007. je bilo 20 izbornih lista i koalicija, a 2012. 18 izbornih lista koalicija i stranaka.

Na sutrašnjim izborima učestvuje sedam manjinskih lista. Najviše manjinskih lista od 2000. godine bilo je na izborima 2008. godine – deset.

Građani će se na parlamentarnim izborima opredeljivati između sledećih lista: 1. Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista); 2. Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera
Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS); 3. Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica; 4. Čedomir Jovanović – LDP, BDZS, SDU; 5. Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor;, 6. Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj; 7. Ujedinjeni regioni Srbije – Mlađan Dinkić; 8. Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju; 9. Dveri – Boško Obradović; 10. SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin; 11. Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma; 12. Treća Srbija – Za sve vredne ljude; 13. Crnogorska partija – Josip Broz; 14. Lista nacionalnih zajednica – BDZ-MPSZ-DZH-MRM-MEP-Emir Elfić; 15. Dosta je bilo – Saša Radulović; 16. Koalicija građana svih naroda i narodnosti (RDS-SDS); 17. Grupa građana „Patriotski front – dr Borislav Pelević“; 18. Ruska stranka – Slobodan Nikolić; 19. Partija za demokratsko delovanje – Riza Halimi.

Biračka mesta na kojima će se sutra glasati na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji biće otvorena od 7 do 20 sati.

Na izborima će biti 8.262 biračka mesta na teritoriji Vojvodine, centralne Srbije, kao i u zatvorima, na Kosovu 90, a u 20 stranih država 35 biračkih mesta.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.

Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo plavo boje. Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.

Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Zbirne izborne liste moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 19 izbornih lista, od kojih je sedam manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.020 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Pravo glasa na sutrašnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji ima 6.765.998 birača što je oko 272 hiljade više nego na izborima 2000, ali i 4.015 manje nego na prethodnim izborima 2012. godine

Sutrašnji izbori prvi su parlamentarni izbori od 2000. godine na kojima je broj birača manji nego na prethodnim izborima.

Na izborima 2000. u spisak je bilo upisano 6.493.672 birača a njihov broj je na svakim narednim izborima bio nešto veći. Najveći rast broja birača, za oko 142 hiljade zabeležen je između 2003. i 2007 i između 2007. i 2008 kada je porastao za oko 96 hiljada.

(Beta)

 

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga