Katar: 15 kvadratnih metara za osam radnika

Mesecima se već raspravlja o skandaloznim životnim uslovima gastarbajtera u Kataru, da su neki čak počeli da dovode u pitanje održavanje Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u tom emiratu

08. juna 2014

Al Vakrah, 20 kilometara južno od katarskog glavnog grada Dohe. To je prvo gradilište na kojem se odvijaju građevinski radovi za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. Planirano je da stadion bude gotov 2018. i da nudi ponudi mesto za 40.000 navijača. Nakon održavanja pomenutog prvenstva, Katar namerava polovicu mesta da prebaci u zemlje u razvoju. Katar je očigledno na sve mislio prilikom prijave za FIFA-ino Svetsko prvenstvo, samo ne na brojne negativne vesti: moguće podmićivanje na takmičenju za održavanje prvenstva, mrtvi na gradilištima u Kataru ili na loše radne i životne uslove za gastarbajtere.

Za razliku od mnogih gradilišta u Dohi, na kojima se ne gradi za SP, u Al Vakrahu još niko nije poginuo. Međutim, to gradilište je tu tek nekoliko meseci. Sa izgradnjom stadiona se još nije zapravo ni počelo, kaže šef gradilišta David Karson Ker. „Tek postavljamo temelje“, kaže on.

Ipak, 20 kilometara severno odatle, vidljivo je kako se jedna zemlja nanovo gradi. Do prvenstva 2022. Katar, najbogatija zemlja na svetu, želi da uloži i do 200 milijardi dolara – u puteve, hotele, čitav jedan nov sistem javnog prevoza. Drugim rečima, na svakom koraku se u Dohi nešto gradi, niču novi neboderi, nastaje čak jedno novo gradsko središte. A sve to je moguće uz pomoć gastarbajtera. Katar ima oko dva miliona stanovnika i jedan i po milion gastarbajtera. Oni dolaze iz Nepala, sa Filipina, iz Indije ili Afrike. Organizacije za ljudska prava se žale da su gastarbajteri često loše ili da uopšte nisu plaćeni.

Odlučno se zahtevaju reforme

Andreas Blajher tu zemlju i fudbal poznaje kao svoj džep. Godinama je živeo u Kataru i savetovao organizatore prvenstava. „Ti ljudi su uvideli da se određene stvari moraju poboljšati“, kaže Blajher. „To je naravno jedna veoma mlada zemlja. Promene su počele tek pre 20 godina i od tada se neverovatno puno toga odigralo. Ali još uvek ima izazova, koji se sada kroz SP u fudbalu jasnije ističu. Zbog toga se promene sve odlučnije zahtevaju.“ A stiče se utisak da je to i potrebno. Jer retko ko zna, kako zaista žive radnici, daleko od gradilišta u centru grada.

Potrebno je samo jednog poslepodne pratiti radničke autobuse – kojih ima na stotine. Ti autobusi radnike odvoze u smeštaje ili bolje rečeno kampove. Na ivici grada u Dohi se nalazi na hiljade više ili manje oronulih kuća. Čuvara nema u svakoj kući. Kad uđete u jednu takvu, bez nadzora, ugledaćete užasavajuće slike: u kuhinji buđ i prljavština. Nekoliko radnika upravo sprema večeru. Dolaze iz Nepala i Bangladeša. Jedna jedina kuhinja za 42 osobe u njihovom kampu, pričaju i dodaju da nastoje da drže čistim ovaj prostor, onoliko koliko je to moguće.

Ne smeju da napuste zemlju bez odobrenja

Pokazuju nam svoje sobe. Osam osoba živi u prostoriji od 15 kvadratnih metara. I to dve godine bez godišnjeg odmora i daleko od svoga doma. Krevet je ujedno ormar, kauč, ostava – život. Jedan nepalski radnik priča da je sve to „grozno, ali u Nepalu nema posla. Kako inače da prehranim svoju porodicu?“ Rade po dvanaest sati dnevno – uobičajeno u Kataru. Uz to dolaze još tri sata provedenih u autobusu, i to za jedva 150 evra mesečno. Pri tome prosečna plata u Kataru iznosi oko 8.000 dolara. A napustiti zemlju smeju samo ako njihov poslodavac to odobri.

Nazad u svet bogatog Katara. U jednoj kancelariji, u centru Dohe, oblepljenoj luksuznim tapetama, sedi Najeb Al Nauimi. On je poznat u Kataru, uostalom bio je ministar pravosuđa. S obzirom da je advokat, nekada je zastupao Sadama Huseina. Čak i on osuđuje nepravilnosti u njegovoj zemlji i kaže: „Potrebne su nam reforme. Radnici se ovde moraju zaštititi, a ne iskorišćavati.“
Pre nekoliko sedmica katarska vlada je najavila da će reformisati radno pravo. Ali kada će se to dogoditi, ostaje nejasno. Na molbu naše medijske kuće za intervju, Ministarstvo rada nije odreagovalo. Znači, i dalje će se diskutovati: o Kataru, o uslovima rada i
Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022.

(Florian Bauer / Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga