14 x 14 Donumenta u Novom Sadu

Manifestacija “Donumenta” je godišnji događaj koji predstavlja umetnost i kulturu zemalja dunavskog regiona

30. avg 2014

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu domaćin je izložbe “Donumenta” sa radovima internacionalno priznatih savremenih umetnika iz 14 zemalja Podunavskog regiona, čija je kustoskinja i umetnička direktorka Regina Helvig-Šmid (Hellwig-Schmid).

Izložba “14 x 14 – Viđenja dunavske regije. Pozicije u savremenoj umetnosti” predstavlja 14 ličnih pogleda umetnika iz 14 država dunavske regije, a to su: Biljana Đurđević iz Srbije, Magdalena Jetelová iz Češke, Julian Palacz iz Austrije, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová iz Slovačke, István Csákány iz Mađarske, Mladen Miljanović iz Bosne i Hercegovine, Igor Grubić iz Hrvatske, Tadej Pogačar iz Slovenije, Herbert Stolz iz Nemačke, Ivanov Pravdoliub iz Bugarske, Lazar Pejović iz Crne Gore, Alexandra Croitoru iz Rumunije, Pavel Brăila iz Moldavije i Ivan Bazak iz Ukrajine.

Kao specijalna gošća učestvuje i umetnica Andrea Palašti iz Novog Sada.

Ukupno 28 stanja/situacija koje su fotografisali internacionalno priznati vajari, slikari, umetnici u domenu instalacije i medija, kao i fotografi, prezentuju ideje o utopiji, realnosti, životu, iskustvu, domu i domovini zemalja u Podunavskom regionu koje grade višeslojni makro-region u Evropi.

Načini viđenja tih umetnika ili perspektive ne predstavljaju samo tranformaciju njihovog umetničkog izraza kroz objektiv kamere, već nude i prenose drugačiji način viđenja zemlje iz koje potiču. Kao rezultat tog procesa, umetnici su pozvani da učestvuju na manifestaciji “Donumenta” kao jednom od najvažnijih i najuticajnijih kulturoloških aktera dunavskog regiona.

Kustoskinja Regina Helvig-Šmid prethodno ih je pozvala u Regensburg 2012. godine kako bi proslavili godišnjicu izložbe “Donumenta”, predstavljajući svoje zemlje, zajednice u kojima žive i živote svojih zemljaka.

Izložba “14 x 14 – Viđenja dunavskog regiona” ohrabruje gledaoca da postane interpretator umetničkog dela: gledalac dobija pozivnicu da vidi umetničko delo kao širi kadar kroz koji se može, recimo, individualno videti dunavski region kao evropska ili globalna realnost, ili se može interpretirati kao vizija u kojoj se doživljava mesto i stiče mišljenje o njemu.

Svaki umetnik/ca je izložio/la dve fotografije na izložbi koja posle Novog Sada putuje u Pečuj (Mađarska), Beč (Austrija) i kroz druge zemlje dunavskog regiona.

Izložba će biti otvorena u MSUV od 28. avgusta do 24. septembra.

Manifestacija “Donumenta” je godišnji događaj koji predstavlja umetnost i kulturu zemalja dunavskog regiona, a održava se od 2003. u Regensburgu.

(SEEcult.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga