Milanović napustio skup zbog ustaških obeležja

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u Zadru da osobe u odeći s ustaškim obeležjima nisu bile deo protokola

22. jan 2021

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je danas učešće na obeležavanju 28. godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica pošto je utvrđeno da u službenom protokolu i među učesnicima svečanosti nalaze osobe koje nose ustaška obeležja i pozdrav, objavljeno je u Zagrebu.

Pres služba hrvatskog predsednika saopštila je da je predsednik došao u Zadar na obeležavanje akcije, ali po opažanju da se među učesnicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obeležja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da je to „neprihvatljivo“.

„Budući da je nakon toga utvrđeno da i u službenom protokolu obeležavanja učestvuju osobe koje na sebi imaju ustaška obeležja i pozdrav, predsednik Republike otkazao je učešće u programu“, istaknuto je u saopštenju.

Prema komandi predsednika i vrhovnog zapovednika, posle prvog dela svečanosti iz programa obeležavanja su se povukli načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga admiral Robert Hranj i svi vojni zapovednici.

Osobe koje su nosile ustaška obeležja su pripadnicima udruženja „Hrvatske odbrambene snage“ (HOS) koji na svojim uniformama imaju ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Sekretar zadarskog udruženja HOS Ante Baraba Knez rekao je za N1 da su oni deo protokola kao i sva udruženja proistekla iz rata.

„Prilikom dolaska ovde rečeno nam je da ljudi koji su u protokolu idu na polaganje venaca… Mi smo u protokolu kao sva udruženja Domovinskog rata. Nije bilo nikakvog vređanja gospodina predsednika, nije bilo ni u planu“, rekao je on.

Jedan od pripadnika HOS rekao je da ih je Milanović „davno bacio u smeće“.

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u Zadru da osobe u odeći s ustaškim obeležjima nisu bile deo protokola.

Slična situacija dogodila se i prošle godine kada je Milanović napustio skup na kojem je obeležavana 25-godišnjica akcije „Bljesak“ u Okučanima, jer su osobe koje su nosile majice s natpisom „Za dom spremni“ bile deo protokola.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga