Milivojević: Došli smo do toga da i učenici stiču protestantski staž

"Sistematski se uništava poverenje u medije"

22. juna 2019

Profesorka FPN Snježana Milivojević ocenila je u Novom danu televizije N1 da živimo u protestnom periodu, te da je „samo pitanje koji deo društva se mobiliše“.

Došli smo do toga da i učenici stiču protestantski staž. Živimo u takvom stanju da je jedna građanska vrednost koju treba da naučite kako da na ulici artikulišete svoju volju“, kaže ona.

Govoreći o protestima „Jedan od pet miliona“, Milivojević kaže da se vidi da je intenzitet spao.

„Mene brine što smo mi prihvatili protestnu sezonu kao normalnu. Živimo u protestnom periodu, samo je pitanje koji deo društva se mobiliše. Poslednjih dana i đaci, to se spušta sve niže. Došli smo do toga da i učenici stiču protestantski staž. Živimo u takvom stanju da je jedna građanska vrednost koju treba da naučite kako da na ulici artikulišete svoju volju“, kaže ona.

Kako kaže, Stručni tim bio je odgovor na poziv sa protesta.

„U njemu smo svi mi koji smo u određenim periodima učestvovali u tim protestima kao građanke i građani. Ja sam to shvatila tako da svi mi stavimo na raspolaganje protestu resurse koje imamo“, kaže on.

Ističe da su u centar stavili slobodne izbore.

„Taj papir je napravljen sa idejom da u centru stoji želja da iduće godine imamo slobodne i fer izbore i šta je neophodno da se do toga dođe“, kaže ona.

Smatra da na početku tog puta stoje slobodni mediji.

„Bez mogućnosti građana da znaju u kakvom društvu žive nema ni mogućnosti da formiraju svoju slobodnu izbornu volju i onda izbori nemaju smisla“, kaže ona.

Kako kaže, teško je poverovati da „jedna procedura koja podrazumeva rutinsku alternaciju vlasti ovde ne može da se savlada“.

„Poslednjih godina se naš medijski ambijent pogoršava. Ima raznih razloga, jedan od osnovnih je to što se trenutno sistematski uništava poverenje u mogućnost da mediji ikada funkcionišu na drugačiji način. Rastu generacije ljudi koje sležu ramenima i kažu da su mediji svugde instrument vlasti. Mediji mogu da budu lošiji, kvalitetniji, ali je sistemski uloga medija drugačija nego u ovim novim autokratijama“, kaže ona.

Milivojević kaže da „u neizbornom periodu postoje kampanje blaćenja, uništavanja reputacija„.

„Te naše priče kako nema novih ljudi, ideja, to je uspeh autokratske vlasti. Onda se u kampanjama dodaju funkcionerske kampanje, neopisivo veličanje vlastitih uspeha, korišćenje državnih resursa u svrhe promocije svoje političke partije, to stvarno izgleda kao betonirani prostor“, kaže.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga