Predstavnici Zapadnog Balkana pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a

"Mi smo spremni da podržimo takve inicijative - inicijative koje su došle iz regiona i koje su dobre za region"

15. apr 2019

Učesnici sastanka ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana pozdravili su pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a, regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, saopštila je danas koalicija za REKOM.

Na sastanku održanom u Varšavi 11. i 12. aprila u okviru Berlinskog procesa učesnici, među kojima su bili i predstavnici EU, iskazali su nedvosmislenu opredeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a.

Učesnici sastanka su se saglasili da region mora da potvrdi svoju opredeljenost prema izgradnji zajedničke istorije, otporne na revizionizam, zbog čega su izrazili podršku Inicijativi za osnivanje REKOM kao mogućem načinu suočavanja sa prošlošću u kome učestvuju vlade zemalja, ali i organizacije civilnog društva i udruženja žrtava, navodi se u saopštenju

Za vreme sastanka, generalni direktor Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Christian Danielšon) ukazao je da je tokom proteklih deset godina bilo dosta razgovora o nalaženju mehanizma za suočavanje sa prošlošću koji bi omogućio saradnju vlada i civilnog društva uz podršku udruženja žrtava, navodeći Inicijativu za osnivanje REKOM kao dobar primer.

„Mi smo spremni da podržimo takve inicijative – inicijative koje su došle iz regiona i koje su dobre za region. Zato smo zamolili bivšeg generalnog direktora EK Pjera Mirela (Pierre Mirel) da pomogne u pronalaženju najboljeg načina da se ovakva inicijativa i ostvari“, rekao je Danijelson.

Danijelson je zaključio i da je agenda Evropske unije „agenda koja promoviše mir i izgradnju zajedničke budućnosti“, primetivši da dobrosusedski odnosi ne mogu biti nametnuti spolja, jer zahtevaju političku opredeljenost svih lidera zemalja u regionu.

Učesnici sastanka su potvrdili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana podsetivši na značaj Strategije Evropske komisije iz februara 2018. godine u kojoj je ukazano na „podršku pomirenju i dobrosusedskim odnosima“, a u cilju pronalaženja inkluzivnih rešenja za bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Varšavi, na kome se razgovaralo o regionalnoj saradnji i napretku u razumevanju i rešavanju bilateralnih pitanja, učestvovali su pored ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije kao i Evropske službe za spoljne poslove.

Sastanak u Varšavi održan je kao priprema za Samit Berlinskog procesa koji će biti održan u Poljskoj u julu. Berlinski proces je platforma koju je pokrenula Nemačka, a koja ima za cilj unapređenje saradnje između Evropske unije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

REKOM je inicijativa za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga