1000054. rođendan umetnosti

Proslava rođendana umetnosti nikada nije bila formalni događaj, već učesnici osmišljavaju programe samostalno

17. jan 2017

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara 1000054. rođendan umetnosti – specijalnim programima koje izvode uživo i emituju pod pokroviteljstvom Ars akustika grupe Evropske radiodifuzne unije (EBU), a i ovog puta u proslavi učestvuju i radio stanice u regionu – Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

Tema proslave 1000054. rođendana umetnosti (Cross-Current) posvećena je delima koja predstavljaju svojevrsno plivanje protiv struje mejnstrima (ili kroz mejnstrim).

Dramski program Radio Beograda emitovaće interaktivnu audio instalaciju baziranu na kompoziciji autora Ilinke Čolić i Arsenija Jovanovića “Ponoćna igra staklenih posuda”.

Reč je o kompoziciji za koju su autori dobili 2016. godine prvu nagradu Dramskog programa Radio Beograda u kategoriji apstraktni oblik radiofonije. Kompozitor i reditelj Arsenije Jovanović dobio je tom prilikom i nagradu za životno delo, a njegova dela i ranije su izvođena prilikom proslave rođendana umetnosti u okviru EBU.

Nagrađeno delo “Ponoćnu igru staklenih posuda” uživo će izveti u 22 sata u Studiju 6 grupa grupa muzičara i umetnika (Miloš Keser, Miloš Gašić, Petar Krznanić, Milenija Stamenković…), uz prenos na talasima Radio Beograda i preko satelita.

Hrvatski radio proslaviće rođendan umetnosti novom saradnjom sa kolektivom SKROZ, odnosno nastupom kantautorke Sare Renar koja će sa saradnicima premijerno izvesti u 21.30 sati u zagrebačkom klubu Vintage Industrial projekat “Gde povlačiš crtu?”

Crta će kombinovati arsakustiku, začudni i prepoznatljivi kantautorski stil Sare Renar i pitanja o granici privatnog i javnog, ličnog i kolektivnog, ali i smeru u kojem nas takve odluke vode.

Sari Renar (gitara, vokal, elektronika) pridružiće se stalni saradnici Zdeslav Klarić (klavijature) i Konrad Mulvaj (elektronika, perkusije), kao i muzičari Vedran Peternel (elektronika, bas) i Ivan Laić (Moscau; Demoler, Demoler), te članica Drame HNK u Zagrebu Dora Lipovčan.

Sara Renar autorka je tri studijska albuma – “Djeca” (2013), “Jesen” (2014) i “Tišina” (2016), imala je više od 200 festivalskih i solo nastupa u regionu, a sarađivala je i sa umetničkim kolektivom Montažstroj na predstavama “55+” (2012), “Budućnost je sada” (2013) i “Mali čovjek želi preko crte” (2014), kao i u produkcijama kolektiva SKROZ.

Radio Slovenija i radioCona emitovaće elektro-akustični performans Alesandre Eramo (Alessandra) iz Italije i Jake Bergera iz Slovenije, koji je deo umetničkog serijala ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, čiji je urednik Brane Zorman, a producent Institut za procesiranje savremene umetnosti (CONA).

Program će biti prenošen uživo iz Kina Šiska, uz rođendansku tortu u slavu umetnosti i “Sleep koncert” (Mauricio Valdes/Jure Pohleven, Ana Kravanja, Samo Kutin, Irena Tomažin, Eduardo Raon/Wolfgang Schloegl, Andrej Hrvatin/Gaja Klas).

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. da je umetnost rođena pre milion godina – kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umetnosti u Ahenu i predložio zvanično obeležavanje tog praznika, a u znak sećanja na njegov koncept “Večne mreže” (La Fête permanente), pojedini umetnici su posle njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima. Događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter, posebno od kada je masovnije počeo da se koristi i internet.

Program proslave 1000054. rođendana umetnosti posredstvom EBU biće prenošen posredstvom satelita Hajdn i List, a osim iz Beograda, Zagreba i Ljubljane, biće uživo emitovan od 20 do 24 sata uživo i iz Bratislave, Beča, Lozane, Brna, Utrehta, Lisabona, Bukurešta, Antverpena, Graca, Toronta, Stokholma, Barselone, Berlina, Madrida, Frajburga, Pariza…

Osim nacionalnih radio stanica u okviru EBU, u proslavi rođendana umetnosti učestvuju i mnogobrojne nezavisne stanice i inicijative. Proslava rođendana umetnosti nikada nije bila formalni događaj, već učesnici osmišljavaju programe samostalno, bilo da je reč o prijateljima u privatnom studiju ili performansu u radio stanici, klubu ili nekom drugom prostoru. Jedini uslov je da donesu svoj “dar”, koji će podeliti sa drugima radio mrežom, satelitskim ili internet prenosom.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga