1.300 barela nafte u Severnom moru

Trenutno u more ističe oko pet barela nafte dnevno, a škotska platforma i dalje radi. U pitanju je najveća naftna mrlja u poslednjih deset godina

16. avg 2011

Naftna mrlja koja se stvorila u Severnom moru nakon curenja nafte iz platforme „Ganet Alfa“, na istočnoj obali Škotske, najveća je u ovom regionu za poslednjih deset godina, saopštila je danas britanska vlada.

Istovremeno, britansko-holandska naftna kompanija „Šel“ nastavlja da se bori da zaustavi u potpunosti curenje nafte.  Ova kompanija je saopštila da procenjuje da je do sada iscurelo 1.300 barela nafte i da je mrlja, koja se pojavila 180 kilometara istočno od Aberdina, duga 31 kilometar a široka 4,3 kilometra.

Britansko ministarstvo za energiju i za klimatske promene smatra, ipak, da naftna mrlja neće stići do obale. U međuvremenu, britanska obalska straža nadleće dva puta dnevno pogođeno područje kako bi nadgledala situaciju, prenose agencije.  Platforma Ganet Alfa nalazi se oko 180 kilometara istočno od Aberdina. Suvlasnici su „Šel“ i američka kompanija „Eso“, a na bušotini rade stručnjaci „Šela“.
Prema rečima Glena Kajleja, tehničkog direktora „Šela“, koji rukovodi eksploatacijom nafte u Evropi, radi se o „značajnom curenju“.

„Mi veoma vodimo računa o životnoj sredini i žao nam je što je došlo do curenja nafte“, rekao je Kajlej, koji smatra da naftna mrlja neće doći do obale Škotske.

Za sada nije poznato kada je curenje počelo, a „Šel“ je incident prijavio u petak. U subotu je saopšteno da je sve pod kontrolom, ali curenje nije potpuno prestalo.
Kajlej je rekao da sada u more ističe oko pet barela nafte dnevno. Svi radnici su bezbedni, a platforma i dalje radi.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga