021: Upućene pretnje i LGBT aktivisti Goranu Miletiću

“Mi pretnje prijavljujemo policiji i tužilaštvu, ali procesi su jako spori, a i kada dođe do osude, onda su u pitanju i više nego simbolične kazne"

24. avg 2016

Borcu za prava LGBT zajednice u Srbiji Goranu Miletiću upućene su pretnje preko društvenih rmeža i on ih je prijavio policiji, javio je večeras novosadski portal 021.

Pretnje su uglavnom upućene preko društvenih mreža, sa privatnih profila i veoma ih je lako identifikovati, rekao je Miletić za 021.

Dodao je da se broj pretnji tradicionalno povećava pred Paradu ponosa i naveo da je sve pretne prijavio policiji.

“Mi pretnje prijavljujemo policiji i tužilaštvu, ali procesi su jako spori, a i kada dođe do osude, onda su u pitanju i više nego simbolične kazne. Nisam optimista kada je reč kažnjavanje nasilnika, jer su u jako malo slučajeva osuđivani. Ne postoje presude sa oštrijim konsekvencama i to deluje stimulativno na sve koji žele da prete“, kazao je Miletić.

Izrazio je nadu da pretnje nisu plod koordinisane akcije, ali je rekao da ne može da kaže da se iza tih pretnji neće desiti i akcija koja bi rezultirala nasiljem.

“Ipak, nasilje koje se dogodilo na Prajdu 2010. godine je definitivno bilo organizovano i to ne uliva nadu“, rekao je Miletić.

Ovogodišnja Nedelja ponosa održaće se od 12. do 17. septembra u Beogradu, pod sloganom „Ljubav menja svet“. Centralni događaj manifestacije, Prajd šetnja, održaće se u nedelju 18. septembra.

(Autonomija/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga