021: Tužilaštvo odbacilo prijavu za trgovinu listama čekanja

Lekari navodno uzeli dva i po miliona evra za zračenje stranaca

15. dec 2014

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu utvrdilo je da nema osnova za gonjenje odgovornih za navodnu trgovinu listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, javio je danas informativni portal 021 (www.021.rs).

Zamenica načelnika Klinike za radioterapiju Bojana Bokorov, koja je 2009. godine javno rekla da se na Institutu na onkologiju Vojvodine strani državljani stavljaju na takozvanu „komercijalnu listu čekanja“ i plaćaju lekarima od 3.000 do 6.000 evra da se zrače umesto redovno planiranih pacijenata, kazala je da je veoma razočarana odlukom tužilaštva.

“Lekari koji su to radili su zaradili oko dva i po miliona evra za ilegalni dopunski rad, kada su redovno zakazane pacijente skidali sa spiska i ubacivali strance. Iako su kasnije saznali da su redovno zakazani pacijenti umirali, nastavili su da bezobrazno uzimaju novac od stranaca”, ispričala je Bojana Bokorov.

Ona je dodala da sada na Institutu za onkologiju nema trgovine listama čekanja, ali i dalje ima nepravilnosti, jer se pojedini pacijenti primaju preko reda, a još jedna nepravilnost je pojačana potrošnja citostatika usled nemogućnosti da se kupe dugo najavljivani novi aparati za zračenje.

Odluku tužilaštva oštro su kritikovale i nevladine organizacije “Doktori protiv korupcije” i “Pravo na zdravlje”.

U Institutu za onkologiju Vojvodine, ako i u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, koji je nadležan za ovu medicinsku instituciju, nisu želeli da komentarišu ove optužbe, naveo je portal 021.

(Autonomija/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga