021: Teški uslovi za život i rad u Domu u Veterniku

Uslovi smeštaja u tom domu su lošiji što su korisnici u lošijem stanju

19. nov 2014

U Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku pored Novog Sada smešteno je više od 550 korisnika, od kojih jedan deo živi u solidnim uslovima, dok je drugi deo smešten u nehumanim uslovima.

Dragana Ćirić Milovanović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom kazala je za novosadski informativni portal 021 (www.021.rs) da su uslovi smeštaja u tom domu lošiji što su korisnici u lošijem stanju.

“Normativima je propisano da je manji broj stručnog osoblja potreban za ljude kojima je potrebna veća podrška. Oni su otpisani od našeg sistema, smatra se da sa njima ništa ne može da se uradi, i to naš socijalni sistem apsolutno podržava“, kazala je Dragana Ćirić Milovanović.

Direktor Doma Zoran Arbutina rekao je za 021 da u toj ustanovi ima samo 50 korisnika više nego što kapaciteti dozvoljavaju, a koliko će korisnika biti primljeno određuje Centar za socijalni rad, u skladu sa Uredbom koju propisuje nadležno ministarstvo.

“Naša obaveza kao doma je da u naredne tri godine broj korisnika svedemo na 500″, kazao je Arbutina.

Informativni portal 021 objavio je u nastavcima tri dugačka teksta u Domu u Veterniku, kao i svedočenja bivših korisnika te ustanove, njihovih roditelja, te izjave predstavnika institucije Zaštitnika građana i drugih nadležnih državnih ministarstava i institucija.

Prv tekst nosi naslov “Pakao od posla ili privilegija”, drugi “U paviljonima A život kao u zatvoru” i treći “Briga o procedurama preča od brige o ljudima”.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga