021: Propao pokušaj izbacivanja SPO i 3D iz vlasti

U vlasti i dalje oni koji su sumnjičeni za malverzacije raličitih vrsta i za kupovinu glasova

05. nov 2013

Poslednje izdvajanje troje novosadskih odbornika Demokratske stranke u zaseban odbornički klub nije uslovljeno samo razočaranjem u partiju, kako se to obično navodi posle takvih odluka, već je u konkretnom slučaju reč o ozbiljnoj trgovini.

Naime, da je ovo troje odbornika otišlo pod okrilje SNS-a, naprednjaci bi imali dovoljnu većinu da iz vlasti izbace problematični SPO i 3D, odnosno Vladimira Jelića koji je pomoćnik gradonačelnika i Tomislava Bokana, direktora Urbanizma.

Prema izvorima Radija 021, direktni pregovarač sa troje nezadovoljnih demokrata bio je nekadašnji istaknuti član DS-a, trenutni član Gradskog veća za urbanizam Aleksandar Bašić koji je svojevremeno bio šef kabineta gradonačelnika Igora Pavličića, a sada je blizak pomenutoj koaliciji. Upravo Jelić i Bašić rukovode poslednjim projektom Grada, izgradnjom skoro 250 stanova za socijalno ugrožene kategorije stanovništva koji će se dodeljivati i prodavati po povoljnim uslovima.

Inače, pre nego što je Slađana Križanić izašla iz odborničke grupe DS-a, njen muž se zaposlio u Čistoći, preduzeću koje vode SPO i 3D. Takođe, njen sin je od nedavno zaposlen u Vodovodu, koji takođe kontroliše ova politička grupacija. Kako su prošli student Danijel Borbaš i profesorka Ana Vozar u ovoj trgovini za sada nije poznato.

Prema zakonu, odbornik je vlasnik svog mandata, a ne partija. To omogućava odbornicima da trguju i menjaju prvobiti sastav parlamenta kakav je izgledao neposredno posle izbora. Često slučaj je da kada napuste stranku, ne prilaze odmah političkoj opciji sa kojom su se nagodili, ali je njihov glas uvek tu kada je to potrebno.

Podsetimo, nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine sastav gradske skupštine izgledao je ovako: DS (18), SNS-NS-PS (15), LSV-SPO (15), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), RDS (6), DSS (5), Dveri (5), SRS (5), NOPO (1) i SVM (1). Posle manje od godinu i po dana glasovi Novosađana raspoređeni su sasvim drugačije: SNS-NS-PS (17), DS (14, s tim što dvoje odbornika koji su ih napustili još uvek nisu prišli nijednoj od grupa, a tu je i odbornica SVM koja deluje samostalno), LSV (12), SPO-RDS (9), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), Treća Srbija (6), DSS (5), SRS (5) i novoformirani NDP (3).

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga