021: Mali avion iz Nemačke sleteo na Čenej pored Novog Sada, prvi direktni međunarodni let

"Stvar je u tome što ovo neće biti samo jedan let"

14. avg 2019

Prvi međunarodni direktni let na aerodromu „Čenej“ pored Novog Sada obavljen je juče, putnici su stigli iz Nemačke, a na travnatu pistu sleteo je nemački biznismen u malom avionu “cesna 340” koji je posetio svoju fabriku u Gospođincima u opštini Žabalj.

Na taj način, obavljen je i prvi međunarodni direktni let, organizovana je carina i pasoška kontrola u kancelariji namenjenoj za tu proceduru, navodi 021.

„Cesna 340“ na pistu čenejskog aerdroma sletela je posle devet časova ujutru.

Dragoljub Samardžić, predsednik Aerokluba „Novi Sad“, koji upravlja aerodromom, rekao je za 021 da registracija za ovakve letove na Čeneju postoji već tri decenije, samo je bilo potrebno da se napravi organizacija i da se oni realizuju.

„Najpre smo napravili prostoriju za pripadnike policije i carine, koja ovim ljudima sa odgovornim poslom obezbeđuje sve uslove za rad. Potom je usledio postupak prijavljivanja leta, izvestili smo graničnu policiju o tačnom spisku putnika, oni su ga odobrili, uplatili smo državnu taksu i na našu veliku radost uspeli smo da napravimo veliki pomak. Stvar je u tome što ovo neće biti samo jedan let, nego smo sada otvorili mogućnost svima onima koji nisu znali da mogu da koriste ovaj aerodrom, da to čine i da koriste vrlo praktične stvari“, naveo je Samardžić.

Dodao je da se Herper Klaus, vlasnik fabrike u Gospođincima, njima obratio za mogućnost sletanja na Čenej.

Najavio je da čekaju organizaciju još pet-šest letova, a očekivanja su da se u narednom periodu ovaj broj poveća.

Veći broj letova bio bi i zagarantovan ukoliko bi se realizovao plan gradskih vlasti da se na Čeneju, u prvoj fazi, izgradi pista od 1.500 metara.

„Ja se nadam da će to sve ići korak po korak, ne treba žuriti, ali svakako ne bi trebalo da se propusti šansa koja nam se ukazala. Ovo je najbolji primer koliko nama aerodrom treba, bio on i najmanji na svetu, potreban nam je“, rekao je Samardžić.

Objasnio je da aerodrom može da koristi poslovnim ljudima kojima je vreme jako važan resurs, ali je na usluzi i malim turističkim agencijama, što bi pogodovalo i dodatnom razvoju turizma u Novom Sadu i okolini, kao i razvoju lovnog turizma.

Prema njegovim rečima, putnici bi na taj način uštedeli na vremenu, jer putnici ne moraju da sleću u Beogradu i da potom putuju na odredište u Vojvodini.

(Autonomija/021, foto: Aero klub Novi Sad/FB)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga