- Autonomija - https://www.autonomija.info -

021: Kepirov advokat gost profašističkog skupa u Kanjiži

”Specijalni gost” festivala ”EMI Tabor” u Kanjiži u julu mesecu biće advokat pokojnog Šandora Kepira, koji je bio optužen za učešće u zločinima u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine, javio je danas novosadski Radio 021.

Taj radio je naveo da je reč o „profašističkom” festivalu, na kojem će nastupiti i bendovi koji sarađuju sa međunarodnom neonacističkom organizacijom „Krv i čast”.

U sklopu festivala biće održano i predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vreme Drugog svetskog rata vladao kvislinškom Mađarskom, koga u najavi nazivaju ”vitezom”.

Članovi ekstremne desničarske stranke Jobik iz Mađarske održaće predavanje o restituciji.

U pozivu na festival za Vojvodinu se koristi izraz ”Južna regija”, što je asocijacija na ”veliku Mađarsku”.

Festival „EMI Tabor” samo je deo tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje ekstremistički Pokret „64 županije” svakog 4. jula, naveo je 021.

Trijanonskim sporazumom nakon poraza u Prvom svetskom ratu, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije.

Festival će se održati od 6. do 8. jula.

SPO zatražio da se ispita pozadina festivala u Kanjiži

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) zatražio je danas da se ispita sadržaj festivala „EMI Tabor” u Kanjiži, povodom medijskih ocena da je reč o „profašističkom” festivalu.

SPO je u saopštenju za javnost zatražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ispita sadržaj cele manifestacije, koja je i „ranije unosila nemir među žitelje Vojvodine”.

„Ukoliko se ispostavi da je cilj manifestacije širenje profašističke propagande, MUP bi trebalo da zabrani skup, a Ministarstvo pravosuđa da zabrani rad organizacijama koje su organizovale događaj”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da u Vojvodini i Srbiji nikada više ne sme da se dozvoli „povampirenje fašizma” i svih drugih vidova totalitarizma koji vode gušenju osnovnih ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!