- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Srbija po konkretnosti na začelju u regionu

Srbija je po konkurentnosti 95. u svetu, od 142 zemlje obuhvaćene Izveštajem o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj popravili smo se za jedno mesto, a u okruženju je od nas gora samo BiH.

Konkurentnost se „meri“ na osnovu 12 parametara, a posebno zabrinjava što smo kod nekih od njih svrstani gotovo na samo začelje liste. Tako je Srbija po kvalitetu puteva svrstana na poražavajuće 131. mesto, a po kvalitetu infrastrukture u vazdušnom saobraćaju na 132, preobimnoj regulativi na 134, dok smo po zaštiti manjinskih akcionara na 140. mestu, što znači da su samo dve zemlje lošije od nas.

Kada je u pitanju železnička infrastruktura, tu smo na neslavnoj 102. poziciji. Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da je posebno loše što smo na tako lošem mestu kada je infrastruktura u pitanju.

„To je strašno! Koridor 10 je, recimo, trebalo da bude završen do početka Olimpijade u Grčkoj, pa su onda pomerili do sledeće Olimpijade u Pekingu, a sada treba da se nadamo da će biti završen do ko zna kojih olimpijskih igara i da budemo srećni ako se to zaista i desi“, kaže on.

Kovačević objašnjava da je „to glavna saobraćajna žila i ako ona napreduje tako slabo, šta treba da očekujemo od železničke ili rečne infrastrukture. Kada nema infrastrukture, teško je očekivati da će investitori doći da posluju ovde, tako da ovo direktno ugrožava strane investicije“. On kaže i da 95. pozicija treba veoma da nas zabrine, jer i investitori prate ove liste.

„Već godinama smo izuzetno loše rangirani na sličnim listama, a investitori posebno u vreme krize otvaraju četvore oči kada planiraju negde da ulažu novac. Takođe, ovo automatski znači da može slobodno da se precrta sve ono što je Srbija planirala, odnosno da će da poveća izvoz i strane direktne investicije“, kaže Kovačević.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić objašnjava da je saobraćajna infrastruktura od izuzetne važnosti za svaku zemlju i da zato nikako nije dobro što smo u toj kategoriji loše plasirani.

„Nas su ekonomska situacija i sankcije doveli do toga da nismo mogli da pratimo zemlje u okruženju i ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu, pa i Slovenija i Hrvatska imaju daleko više izgrađenih puteva od nas. A saobraćaj je merilo ekonomskog razvoja zemlje, ali i njegov pokretač. Uostalom, džaba odlični resursi ako nema mogućnost da se dođe do njih“, kaže on.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da u ovom istraživanju ima i poprilično subjektivne procene, ali se sa većinom stvari ipak slaže.

„Stoji činjenica da nismo konkurenti, da treba da se poboljšaju uslovi da bi privatni sektor bolje poslovao, da nam je preobimna administracija. Mnogo stvari bi moralo da se promeni kako bismo poboljšali konkurentnost“, navodi Zdravković.

Na kom smo mestu u kojoj oblasti

Železnička infrastruktura – 102.

Zaštita vlasničkih prava – 126.

Nezavisnost sudstva – 128.

Kvalitet puteva – 131.

Kvalitet infrastrukture vazdušnog saobraćaja – 132.

Preobimna regulativa – 134.

Odliv mozgova – 139.

Zaštita interesa manjinskih akcionara – 140.

Jedino BiH iza nas

U izveštaju se navodi da Srbiju koče i korupcija, neefikasna birokratija i slab pristup finansijama, a posebno zabrinjava poređenje sa zemljama u regionu. „Slovenija je na 57. mestu, Crna Gora 60, Hrvatska 76, Albanija 78, Makedonija je 79, dok je od Srbije na 95. mestu gora jedino BiH, koja je na listi stota“, navodi se u izveštaju.

(B92)

Podelite ovu stranicu!