Srbija odustala od dijaloga

Sedma runda dijaloga neće se održati danas jer Beograd nije spreman za nastavak razgovora s Prištinom zbog situacije na severu Kosova.

28. sep 2011

 „Dijalog se nije održao jer srpska delegacija nije bila spremna za današnji nastavak razgovora,” kazao je Robert Cooper, posrednik Evropske unije u razgovorima dve strane.

„Dijalog će se nastaviti kada srpska strana bude spremna da se ponovo uključi,“ rekao je Cooper.

 Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović u izjavi za RSE kazao je da je pre nastavka dijaloga važno da se reši kriza na severu Kosova.

„Mislim da je očigledno da u momentu kada imamo tešku krizu na severu, i situaciju u kojoj se puca na građane koji su nenaoružani, da je jako važno da pokušamo da taj problem rešimo pre svih ostalih“, kazao je on „Mi ostajemo opredeljeni za dijalog. Mi ne napuštamo dijalog. Jednostavno smatramo da je važno da svi razumeju da smo spremni svuda i na svakom mestu da razgovaramo i pronađemo adekvatno obostrano prihvatljivo rešenje za prelaze Jarinje i Brnjak i da će to biti doprinos ukupnom smirivanju situacije i omogućavanju rešavanja problema severa Kosova“, naglasio je šef beogradskog pregovaračkog tima.

Stefanović je naveo da ostaje da se vidi na koji način i u kom formatu će se rešiti situacija na severu, koji je on nazvao ključaonicom kosovskog problema. Neimenovani diplomata je izjavio za agenciju AFP da je srpska delegacija insistirala da se u Briselu razgovora i o sukobu na graničnom prelazu Jarinje u utorak, u kojem je ranjeno 11 osoba, sedam srpskih mještana i četiri pripadnika KFOR.a. Cooper je međutim rekao da „situacija na prelazima na severu Kosova nije deo dijaloga niti tema ikakvih posebnih razgovora sa Srbijom“.

Dijalog između dve strane je počeo u martu s ciljem rešavanja prakičnih problema koji proizilaze iz odbijanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

(Radio Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga