Šeici od Srbije

Nek se drugi nose s krizom, mi otkrivamo naftu

11. nov 2011

I dok se Evropa i svet pripremaju za novi udar krize, u Srbiji se građanima serviraju idilična predskazanja o preporodu koji će nas ničim izazvan zadesiti u narednoj deceniji.

U maratonskoj izbornoj kampamnji koja je tek počela vlada prava pomama među političkim strankama u gotovo svakodnevnim otkrićima neiskorišćenih potencijala zemlje Srbijice, na kojima ćemo eto samo mi profitirati dok ostatak sveta bude tonuo u recesiji.

Tako su opet na ceni teze kako će svi investitori iz evrozone pohrliti u zonu našeg dinara, što sa sobom naravno nosi i rast zaposlenosti, standarda… Međutim, izgleda da će otkriće ove kampanje biti energetika, koja je postala novi kec u rukavu ovdašnjih političara koji ovih dana horski otkrivaju milijarde zakopane u još neotkrivenim naftnim nalazištima, ili pak teremalnim jezerima na kojima plivaju našu gradovi.
Novootkrivenim energetskim potencijalima Srbije oduševljen je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, toliko da je poslednjih nedelja više likovao zbog najavljene kineske investicije u tu oblast, nego nad pobedama koje izvojevamo na kosovskim barikadama.
Ipak, Savetnik predsednika Vlade Srbije za energetiku Petar Škundrić bio je najokonkretniji u predskazanjima. On tvrdi da u Srbiji postoje dokazane rezerve sirove nafte od 10 miliona tona, a rezerve gasa od 35 milijardi kubnih metara.
Škundrić je dodao da u Srbiji postoji i nekoliko nekonvencionalnih nalažišta nafte iz uljnih škriljaca naglašavajući da je najbolje istražneo nalazište u basenu Aleksinca gde se procenjuje da su rezerve oko 200 miliona tona nafte.
U aleksinačkom basenu, kako je kazao Škundrić, procenjuje se da ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca sa prosečnim sadržajem ulja od oko 10 odsto.
Škundrić je kazao da se planira povezivanje Srbije gasovodima sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, a podsetio je i da je u toku realizacija gasovoda Južni tok.
Prema njegovim rečima te gasovodne veze treba da povećaju sigurnost snabdevanja potrošača u Srbiji gasom.
On očekuje investicije od 1,5 milijardi evra u naftnom sektoru zahvaljujući izlasku NIS na tržišta regiona. Prema rečima Škundrića, jedna od najvećih investicija NIS-a je rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu koja će biti završena 2012. godine i u koju će biti uloženo 470 miliona evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga