- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Sandžak: BNV za bojkot popisa

Bošnjackog nacionalnog veća, koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić, pozvalo na bojkot predstojećeg popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo. Predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Rešad Hodžić smatra da bi to bio loš potez.

Zukorlić je za B92 rekao da je ta odluka posledica celokupnog ponašanja vlasti u Srbiji prema Bošnjacima. On je ostavio mogućnost da se takva odluka preinači, ukoliko obrasci za popis budu štampani za Bošnjake na bosankom jeziku i latiničnim pismom i ukoliko bude bila obezbeđena kontrola procesa popisa.

Zukorlić je naveo da su obrasci štampani na srpskom jeziku i ćirilici i da su permanentno na proteklim popisima falsifikovani rezultati popisa da bi se eliminsao uticaj Bošnjaka.

On kaže da je u Novi Pazar prispelo oko 82.000 obrazaca za popis, dok u tom gradu prema poslednjem popisu živi blizu 100.000 stanovnika Navodi i da je dosadašnja praksa pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrđivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta.

Predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Rešad Hodžić ocenio je, međutim, da bi bojkot predstojećeg popisa stanovništva bio veoma pogrešan potez za Bošnjake u Srbiji.

„Otvoreni smo za prihvatanje svih dobrih predloga, kao što je štampanje dvojezičnih obrazaca za popis stanovništva. Ovo veće ne bi trebalo da postavlja neke posebne uslove, jer u njihovoj nadležnosti nije popis stanovništva. Meni ovo liči na bojkot i neposlušnost na koju se nedavno pozvao muftija Muamer Zukorlić“, rekao je on.

(B92, Beta)

Podelite ovu stranicu!