Moguće vraćanje viza za Zapadni Balkan

Predlog EK za pojednostavljenje procedure suspenzije bezviznog režima ministri su usvojili danas su u Briselu, a o njemu treba da se izjasni i Evropski parlament.

14. dec 2011

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU saglasni da se uvede mehanizam kojim se pojednostavljuje vraćanje viza za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti.

Taj predlog Evropske komisije ministri su usvojili danas su u Briselu, a da bi pojednostavljena procedura suspenzije bezviznog režima za zemlje čiji građani u velikom broju traže politički azil u šengenskoj zoni stupila na snagu potrebno je da je usvoji i Evropski parlament.

Mogućnost suspenzije bezviznog režima, pre svega bi mogla da se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, iz kojih je nakon ukidanja viznog režima primećen drastičan porast pridošlica, posebno Roma, koji traže politički azil u Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Do sada je važio mehanizam po kome je za ponovno uvođenje viznog režima za bilo koju zemlju bilo neophodno da se o tome saglase sve članice EU, i to na nivou šefova država i vlada. Od sada će o tome moći da odlučuju ministri unutrašnjih poslova šengenske zone, čime se procedura znatno pojednostavljuje.

Na istom sastanku odlučeno je i da se Lihtenštajn primi u Šengen, a odbijen je predlog Komisije da se zemljama članicama ograniči pravo na kontrolu granica unutar šengenske zone.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga