Bojkot nastave zbog azilanata

Ksenofobija nema granica, građani Banje Koviljače zapretili da do proterivanja azilanata neće slati decu u školu

07. nov 2011

Danas je počeo bojkot nastave u Banji Koviljači, kao znak protesta zbog nekontrolisanog priliva imigranata u to mesto.

Građani Banje Koviljače zatražili hitno izmeštanje svih ilegalnih imigranata i Centra za azil. Kako je za B92 rekla novinarka televizije „Lotel“ iz Loznice Svetlana Ilić jutros je u Osnovnu školu „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači došlo samo 8 đaka, od ukupno njih preko 400 đaka.

Organizacioni odbor građana i roditelja, koji su se samoinicijativno okupili u nedelju u znak protesta zbog prevelikog broja stranih imigranata u tom mestu, odlučio je da će večeras održati novi sastanak sa kog će zatražiti održavanje sasatanka Saveta roditelja u utorak, na kom će se odlučiti o daljim koracima.

Na protestu u nedelju, građani Banje Koviljače su zatražili hitno izmeštanje svih ilegalnih imigranata i azilanata, kao i Centra za azil iz tog turističkog mesta. Upućen je poziv ministru unutrašnjih poslova Ivicu Dačiću i komesaru za izbeglice Srbije Vladimiru Cuciću da dođu u Banju Koviljači i sa meštanima razgovaraju o rešavanju tog problema.

Neposredni povod održavanja mitinga je taj što su petorica imigranata iz Avganistana silovali britansku državljanku.

Prema poslednjim podacima policijske stanice u Loznici, trenutno van Centra za azil u Banji Koviljači, koji ima 80 mesta, boravi više od 2.500 azilanata iz Afrike i Azije.

Lokalne vlasti su se već u nekoliko navrata za pomoć u rešavanju tog problema obraćali Komesarijatu za izbeglice Srbije i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali pošto konkretnih koraka nije bilo, građani su se sami organizovali.

(agencije, B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga