Zvaničnici: Napad na navijače Hrvatske bio je organizovan

25 jan 2012

Svedoci smo da se u našoj zemlji pod izgovorom ‘patriotizma’, napadaju svi oni koji nisu Srbi. Ovaj kvazi-patriotizam treba nazvati pravim imenom, a to je fašizam

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, kao i čelnici Grada Novog Sada danas su najoštrije osudili napade na navijače hrvatske rukometne reprezentacije u glavnom gradu Vojvodine i okolini i ocenili da je reč o organizovanom napadu.

Egereši je u saopštenju za javnost zatražio sveobuhvatnu istragu i najoštrije kazne za napadače i ocenio da je reč o „organizovanim retrogradnim snagama, koje pokušavaju da diskredituju evropski put Srbije”.

„Građani Novog Sada i Vojvodine apsolutno nisu zaslužili da osećaju sramotu i ogorčenje zbog demonstracije mržnje i huliganstva koja se sinoć dogodila. Huligani su pokušali da od Vojvodine i Novog Sada naprave poligon mržnje. Koliko god to pokušavali, Vojvodina nije i nikada neće biti banda maskiranih huligana”, naveo je Egereši.

Dodao je da je od novosadske policije zatražio i dobio detaljan izveštaj o napadima.

„Oni koji su sinoć bili u stanju da napadnu građane druge države, sigurno ne misle dobro ni građanima svoje zemlje, svojoj državi, gradu, niti svojim komšijama koji su druge nacionalnosti”, kazao je Egereši.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić takođe je ocenio da je u pitanju bio „organizovan i smišljen napad” na kolonu vozila iz Hrvatske u prigradskom mestu Veternik, koja se vraćala u tu susednu zemlju nakon sinoćne utakmice Hrvatska-Francuska u Novom Sadu.

„Takvo ponašanje je direktan napad na Grad Novi Sad”, ocenio je Pavličić i naveo da većina huligana nije iz Novog Sada, već je došla „smišljeno, da napravi incidentete i naruši sjajnu atmosferu i duh tolerancije koji negujemo”.

Gradonačelnik se izvinio navijačima Hrvatske u ime svih građana Novog Sada i čestitao rukometnoj reprezentaciji te zemlje na sinoćnoj pobedi protiv Francuske.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović ocenio je da je napad na navijače Hrvatske zapravo fašistički čin.

„Svedoci smo da se u našoj zemlji pod izgovorom ‘patriotizma’, napadaju svi oni koji nisu Srbi. Ovaj kvazi-patriotizam treba nazvati pravim imenom, a to je fašizam. Svako ko smatra da napadom na pripadnike drugog naroda, iskazuje ljubav prema sopstvenom narodu i državi, treba da bude u zatvoru i jedino u zatvoru”, naveo je Jovanović.

Ocenio je da su normalni građani Srbije i Hrvatske „taoci ovakvih paćenika, izopačenih vandala i kriminalaca”.

„Ne želim da Novi Sad, zbog nekolicine bednika, bude označen sramnim slovima, a da Novosađani strahuju od osvete kada budu odlazili u Hrvatsku ili neku drugu zemlju.
Želim da poručim gostima iz Hrvatske ali i svake druge zemlje: ovde ste dobrodošli!”, naveo je Jovanović.

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove osudio je ponašanje i srpskih i hrvatskih navijača, odnosno „neprimereno skandiranje” navijača Hrvatske na Spensu, kamenovanje od strane srpskih navijača u Veterniku, kao i fizičke obračune na ulicama Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!