Zurof: Hrvatska da zabrani negiranje ustaških zločina

Za iduću nedelju u dvorani crkve Presvetog srca Isusova u Zagrebu najavljena je promocija knjige "Razotkrivena jasenovačka laž" akademika Josipa Pečarića i Stjepana Razuma

09. jan 2019

Centar Simon Vizental (Wiesenthal) zatražio je od hrvatskih vlasti da zabrane knjigu „Razotkrivena jasenovačka laž“ ali i sva ostala dela koja negiraju ustaške zločine počinjene za vreme NDH, kao i da preduzmu sve korake da ;spreče negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Centar je objavio saopštenje koje je potpisao direktor Efraim Zurof povodom planirane promocije knjige u organizaciji Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, prenela je regionalna televizija N1.

Za iduću nedelju u dvorani crkve Presvetog srca Isusova u Zagrebu najavljena je promocija knjige „Razotkrivena jasenovačka laž“ akademika Josipa Pečarića i Stjepana Razuma.

Iz Centra Simon Vizental saopšteno je da to delo negira masovna ubistva Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koja su sprovođena u Jasenovcu.

„Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje sponzoriše ovaj događaj, osnovano je u cilju skrivanja strašnih zločina koje su na Balkanu počinile ustaše. Ove zločine potvrđuju istorijski dokumenti, svedočanstva preživelih i brojna istraživanja uglednih istoričara. Dela poput ‘Razotkrivene jasenovačke laži’ u Nemačkoj ili Austriji odmah bi bila zabranjena“, naveo je Zurof.

U saopštenju se podseća da je Hrvatska članica Međunarodnog saveza za sećanje na holokaust i da bi trebalo da preduzme sve korake kako bi sprečila negiranje holokausta i istorijskih činjenica.

Kontinuirana pažnja koja se pridaje naporima usmerenim prema revizionizmu direktno je u suprotnosti s međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela članstvom u Međunarodnom savezu za sećanje na holokaust, dodaje se.Članovi Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac otvoreno se zalažu da se iz preambule Ustava izbaci ZAVNOH i uvrsti NDH.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga