ZSF: Podrška protestima građana, uvrstiti i socijalne zahteve

"Nema demokratije bez socijalne demokratije”

06. jan 2019

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) podržao je danas građanske proteste u Srbiji, ali je oceo da je rpeduslov za to da protesti budu masovniji i uspešniji da, pored političkih, budu postavljeni i ekonomski i socijalni zahtevi.

“Da bi protesti protiv ovakvog stanja stvari bili masovniji i uspešniji potrebno je da, pored političkih, budu postavljeni i ekonomski i socijalni zahtevi. Ukoliko demokratija postoji samo u političkim institucijama, a ne i u preduzećima, onda ona ne deluje privlačno običnim ljudima. Preduzeća u Srbiji su danas privatne tiranije u kojima su zaposleni lišeni ne samo pristojne zarade i radnih prava nego je negirano i njihovo elementarno ljudsko dostojanstvo”, naveo je ZSF u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je uslov za opstanak države prekidanje rasprodaje nacionalne privredne imovine i prirodnih resursa.

“Telekom, EPS i druga javna preduzeća ne smeju se prodavati u bescenje, moraju ostati u državnom vlasništvu. Moramo zadržati kontrolu nad našim prirodnim resursima, oni ne smeju biti u vlasništvu stranih i domaćih privatnih kompanija. Nema demokratije bez socijalne demokratije”, navodi se u saopštenju.

ZSF je ocenio da je političke institucije u Srbiji uzurpirala vladajuća Srpska napredna stranka, pa politički sistem više nema demokratske i pluralne karakteristike, a mediji su svedeni na propagandni servis vladajuće stranke.

“Izbori koji su održani poslednjih godina nisu bili demokratski, na njima nije bilo ravnopravnog takmičenja različitih političkih opcija. Sve su češći slučajevi fizičkih napada i ugrožavanja života opzicionih političara i novinara koji kritički pišu o režimu. Zemlja sa ovakvim sistemom nema razvojne perspektive, Srbija sve dinamičnije gubi stanovništvo, najsposobniji mladi ljudi gledaju kako da pobegnu iz zemlje. Državni aparat je uništen partijskom upravom, ključne pozicije dobijaju osobe sa kupljenim diplomama, na sve strane bujaju korupcija, kriminal, javašluk i diletantizam”, ocenio je ZSF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga