ZSF: Niti je Lazarevo postalo Mladićevo, niti će Zrenjanin biti Petrovgrad

18 mar 2018

"Preporučujemo mu da se više konsultuje sa pravnicima, a manje sa popovima”

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) poručio je da Skupština grada Zrenjanina ne sme pokrenuti inicijativu za promenu naziva grada samo zbog hirova nekoliko nacionalističkih organizacija i tu situaciju uporedio sa inicijativom da se selu Lazarevo kod Zrenjanina, u kojem se skrivao haški optuženik Ratko Mladić, promeni ime u “Mladićevo”.

“Svojevremeno je bila podneta inicijativa da se Lazerevo, selo kod Zrenjanina, u kome je uhapšen Ratko Mladić, preimenuje u Mladićevo. Taj predlog uopšte nije bio ni razmatran, a tako treba postupiti i sa inicijativom udruženja ‘Petrovgrad’.”, naveo je u saopštenju za javnost politikolog Miroslav Samardžić iz ZSF-a

Prema njegovim rečima, zagovornici promene naziva grada treba da prikupe overene potpise najmanje deset odsto birača upisanih u birački spisak na teritoriji Grada Zrenjanina, jer je tada, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, održavanje referenduma o inicijativi za promenu naziva grada obavezno.

On je zatražio da nadležni organi uklone zvanične table sa nazivom grada koje se nalaze na ulazima u Zrenjanin, jer nisu ispisane u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srbije, pošto je prema tom zakonu naziv grada na spskom jeziku samo Zrenjanin, dok se naziv Petrovgrad ne može upotrebljavati, iako je to sada slučaj sa tablama sa nazivom grada na ulazu u Zrenjanin.

“Izgleda da je gradonačelnik (Čedomir Janjić) svojom podrškom ‘Petrovgradu’ hteo da skrene pažnju sa skandala oko fabrike vode. On je godinama obmanjivao Zrenjaninke i Zrenjanince da je rešen problem snabdevanja ispravnom pijaćom vodom, a ispostavilo se da prihvaćeni koncept nije u skladu sa zakonom, što se unapred znalo”, naveo je Samardžić.

Ocenio da je Janjić u svome radu pokazao “krajnju nestručnost” i da je javno izjavio da u gradskoj vlasti niko nije znao da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može obavljati prečišćavanje vode koja se distribuira u javnom vodovodu.

“Kada je započeta izgradnja fabrike vode, nije se setio da pita nadležno ministarstvo da li je ugovor sa jednom privatnom firmom u skladu sa zakonom. Tragikomično je da je gradonačelnik od državnih organa zatražio da mu protumače procedure koje su zakonom utvrđene, a svaki diplomirani pravnik u gradskoj upravi je mogao da ga o tome obavesti. Da stvar bude još gora, gradonačelnik ne poznaje ni Statut Gada Zrenjanina. Preporučujemo mu da se više konsultuje sa pravnicima, a manje sa popovima”, poručio je Samardžić.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo građana izazvano inicijativom za promenu naziva grada treba iskoristiti i kao priliku da se ukaže i na katastrofalne posledice partijske uprave.

“Decenijama javna preduzeća i ustanove ne služe potrebama građana, nego kao rezervoar privilegija za članove stranaka. Masovno je fiktivno zapošljavanje. Potrebno je otvoriti široku javnu debatu o konceptima razvoja grada, budući da u Banatu nastupa socijalna katastrofa”, poručio je Miroslav Samardžić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!